Љубо Јаћимовић блокирао пут Грубавач-Бистрица / - фото: М.Н.
08/08/2021 u 11:50 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО)Љубо Јаћимовић зауставио саобраћај на путном правцу Губавач-Бистрица на сат времена због прашине која узима данак

Већ годину дана облак прашине се шири бистричким крајем

Пут од Губавча за Бистрицу, који се гради и који треба да допринесе валоризацији туристичких потенцијала овог краја, и ослонац за развој Ђаловића пећине, последњих дана и мјесеци постао је ноћна мора за домаћине овог краја. Колико смо били срећни и задовољни што ће и кроз наш крај проћи модерна цеста, толико смо изложени проблемима, да више нијесмо у стању да водимо нормалан живот, каже Љубо Јаћимовић, електро инжењер, који је стигао у завичајну Бистрицу из Москве, гдје се неколико деценија налази и један је од јачих предузетника.

Каже да се на блокаду пута морао одлучити као лични мотив и жељу да укаже да се коначно мора нешто предузети кад је у питању заштита животне средине, али и здравља његових комшија.

- Сат времена сам провео на мосту изнад таласа Бистрице, и за то вријеме сам само пропуштао људе из Бистрице и околних села, да пролазе својим "четвороточкашима". На другој страни, камионима и аутима извођача и подизвођача овог путног правца то није било дозвољено. Није том приликом било никаквог проблема, јер видим да су сви схватили да је проблем велики, али да о њему сви, не знам из којег разлога, ћуте и трпе посљедице које су засигурно велике, не само за породична имања и куће, него и здравље овдашњих људи - каже Јаћимовић.

Додаје да је у питању, како каже, "чист безобразлук" које стварају инвеститори и извођачи.

- Ја сам већ двије седмице у завичају. Дошао, жељан Бистрице из далеке Русије. Често долазим, с жељом да моји насљедници не забораве крај из којег потичем. Али, умјесто да се као сви нормални људи одморимо и уживамо, ми смо суочени са муком, која је просто неиздржива - прича Јаћимовић.

Додаје да је прашина толико велика, да се сваким проласком камиона али и малих аута диже прави облак. Истиче да тако траје мјесецима, како су му казале комшије, за које каже да су незадовољне, али да трпе све ћутећи из њима знаних разлога, а да нико прстом неће да мрдне да поправи стање. Или макар покуша да умањи проблеме због дизања прашине.

image

Прашина узима данак

- фото: М.Н.

- Кад сам у Русији чуо да се гради овај пут, као и већина људи овог краја био сам срећан и задовољан. И мислио да пружим помоћ колико могу и умијем. И онда, након што сам се тешком муком пробио од Губавча до куће у Бистрици, видио сам да је живот постао неподношљив за овај крај. Да изађем у двориште не могу, прозоре и врата не отварамо... Камење лети на све стране. Није безбједно бити у дворишту. Не могу дјеци лубеницу да исијечем и поставим на сто. Дебели слој прашине је на зидовима и крову куће, воћке се не виде, просто су бијеле од прашине. Овдје је доказана права непрофесионалност оних који изводе радове. Питам зашто је комплетна траса разорена, јер је био раније асфалт, и онда да се крене да се ради. Нормално се ради дио по дио - наводи Јаћимовић.

Само упозорење

Ово је само потез упозорења. Да поквасе пут стално, да се прашина не диже. То се ради у цивилизованом свијету. Није за то потребна велика цијена, а корист је велика, наводи Јаћимовић, додајући да је Бистрица једино мјесто гдје проводи одмор.

Уз прашину од које не може да се нормално живи, додаје Љубо, проблем је што је затрпана вода којом су плавили кукуруз, али и претварање оближњег објекта који намјеравају у режији једног од министарстава претворе у кафану.

- Да проведем вријеме на очевини, са комшијама и рођацима. А ево двије седмице из куће не смијемо да изађемо. И зато тражим да се нешто под хитно предузме. Ако не крену да квасе пут и смањују ове облаке прашине, вријеме прекида саобраћаја у мојој личној режији ћу повећавати. Све док се не уразуме - наглашава Јаћимовић

Како само сазнали у локалној управи, рок за завршетак пута је крај године. Управа јавних радова Црне Горе је уговарач и финансијер. Општина је само крајњи корисник, којем се након завршетка пут даје на употребу.

Из локалне управе позивају мјештане Бистричког краја на стрпљење, како би се добио модеран пут којим ће се валоризовати туристички потенцијали овог краја, али и капитални пројекат који је у току, отварање Ђаловића пећине.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 10:38