FOTO: RTNK / - FOTO: RTNK
13/07/2024 u 20:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(VIDEO) Radunović: Nećemo dozvoliti podrivanje Crne Gore

Ispred spomenika pod Trebjesom u Nikšiću održana je akademija “Crvena ruža slobode”.

Potpredsjednik SUBNOR-a i antifašista Crne Gore Stevan Radunović je kazao da na današnji datum koji inspiriše javni iskaz ljubavi prema domovini neizbježno je postaviti pitanje šta joj mi dajemo, volimo li je na pravi način, jesmo li dostojni predaka i još važnije šta ćemo potomcima ostaviti u amanet, prenosi RTNK.

- Jedno je sigurno čim smo dočekali da nam minulih godina iz škrinje prošlosti izađu duhovi fašizma, da nam Crnu Goru nadviju tamni oblaci koji probaju da relativizuju ulogu izdajnika i saradnika okupatora i obezvrijede ulogu partizana i svih antifašista, čim smo dočekali da nam unerede spomenik najljepšem osmijehu i probaju unakaziti najljepšu zastavu, a himni salutiraju srednjim prstom, da najavljuju vraćanje kapele Karađorđevića na Lovćen, čim smo počeli da jedni druge zovemo neprijateljima, jer svako od nas drži mjeru za patriotizam, onda se nemamo mnogo čime ponositi. Očito da onda kada im najviše trebalo smatrali smo da nije bitno. Mnogo smo podrazumijevali okrenuti ka budućnosti, bez da smo prošlost postavili onako kako treba da stoji. A tamo je jasno nikad crvena petokraka neće biti isto što i kokarda, nikad borba za jednakost neće biti isto što i borba za kralja i otadžbinu, nikad borba protiv fašizma neće biti borba sa fašizmom, nikad Sava neće biti isto što i Jakov, a Ljubo isto što i Pavle - rekao je Radunović.

U Nikšić stigle delegacije antifašista i boraca iz bivše Jugoslavije

Poručio je i da nikad „ravni Laz neće biti isto što i Ravna Gora“.

- Vrijeme je da to glasno kažemo i odlučno pokažemo, samo tada ćemo spriječiti da nam se prošlost ponavlja. Moramo sa ovoga mjesta i svih mjesta poručiti svima koji s polja i iznutra i iz bilo kojih pobuda pokušavaju da podrivaju Crnu Goru i njen suverenitet, njen antifašistički, multietnički, multikofensionalni, sekularni, građanski, proevropski karakter, da im to ne smijemo i nećemo dozvoliti. To je naš dug prema domovini Crnoj Gori, prema našim precima…, prema našoj savjesti i prema našim potomcima kojima je mi moramo sačuvati i ostaviti -rekao je Radunović.

Na Akademiji je bio i kurir komandanta Save Kovačevića, Petar Perišić.

Delegacije su položile vijence na spomenik palim borcima pod Trebjesom.

Osim brojnih članova SUBNOR-a i antifašista Crne Gore Akademiji su prisustvovali predstavnici Saveza udruženja boraca i antifašista bivših jugoslovenskih republika, osim Makedonije.

Akademiji su prisustvovali, između ostalih, i poslanici DPS-a Andrija Nikolić i Ivan Vuković.

Na početku Akademije intonirana je himna Crne Gore.

Akademiju povodom 13. jula, Dana državnosti i  Dana ustanka naroda Crne Gore organizovao je SUBNOR i antifašisti Crne Gore.

(foto/video:RTNK)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. septembar 2024 08:30