Велики пијесак / -Драган Стојановић
23/09/2021 u 06:55 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Влада да испоштује договор за водоснабдијевање

Очекујемо да се пројекат настави, без обзира на политичке промјене услед неопходности реализације водоводне и канализационе мреже, посебно у приобалном дијелу мјесне заједнице, казао је Сенад Арабеловић

Туристичка сезона у Мјесној заједници Мркојевићи била је изнад очекивања. На подручју Великог Пијеска забиљежен је рекордан број гостију, што је потврда да tај дио обале постаје врло интересантан за туристe.

Према ријечима предсједника МЗ Мркојевићи Сенада Арабеловића, оно што се могло примијетити јесте да су гости били задовољни понудом смјештаја која је из године у годину на све већем нивоу.

image

Сенад Арабеловић

-Драган Стојановић

-Што се тиче проблема, они су слични као и у свим дестинацијама у Црној Гори. Током шпица сезоне велики проблем је био саобраћај. Проблем гомилања отпада је и даље био присутан, али је Комунално предузеће двапут дневно одвозило отпад са обје плаже. Ипак, било је и ту проблема, јер се није износио отпад у договорено вријеме па се стварао лош утисак. Проблем паркирања је наравно био израженији на Великом Пијеску, док на Утјехи постоји довољно паркинг мјеста, али је и поред тога било примјетно непрописно паркирање. На Утјехи је пред сезону комплетирана расвјета од уласка са барске стране, а у насељу Дубрава поред магистрале - каже Арабеловић.

,,Жила куцавица" још на чекању

Арабеловић подсјећа да је прошле године потписан протокол између Општине Бар и Управе за саобраћај о почетку реализације реконструкције пута брдо Св. Иван - Каменички мост.

-На жалост, и поред молби које смо упутили свим посланичким клубовима у Скупштини ЦГ, буџетом за ову годину нијесу предвиђена средства за тај пројекат. Сматрамо да је тај пут "жила куцавица" не само за нашу мјесни заједницу и да реализација мора да се настави настави и поред политичких разлика, с обзиром на то да је урађен главни пројекат, извршена је ревизија, урађен је геодетски елаборат, на основу чега је Општина започела припрему земљишта за експропријацију... Апелујемо на све да уложе напор да се коначно започне са изградњом тог пута - истиче он.

Додаје да чека почетак прошле године договореног пројекта водоснабдијевања, који је требало да Влада ЦГ започне с предузећем Регионални водовод у износу од 12 милиона еура.

-Општина је потписала протокол са Регионалним водоводом, али је нова Влада тренутно зауставила наставак тог пројекта. Очекујемо да се пројекат настави, без обзира на политичке промјене услед неопходности реализације водоводне и канализационе мреже, посебно у приобалном дијелу мјесне заједнице. У руралном дијелу, уз помоћ Општине, извршена је дистрибуција воде најугроженијим домаћинствима као и претходних година - истакао је Арабеловић.

Кад је у питању чистоћа плажа, како каже, ове године није било посебних притужби.

-На Великом Пијеску су закупци посебно водили рачуна о чистоћи, док је на Утјехи постојао одређени проблем јер два од три закупца нијесу купалишта ставили у функцију. Тим поводом смо се у неколико наврата обраћали Морском добру још од маја до јула, али нијесмо добили ниједан званични одговор. Очекујемо да следећу туристичку сезону нећемо дочекати без пуштања у функцију комплетних купалишта. Недостатак уређености купалишта Општина је покушала надомјестити посебним ангажовањем Комуналног предузећа и постављањем канти за отпад на плажи. Немамо информацију да на Великом Пијеску постоји јавни тоалет, осим могућности коришћења у угоститељским објектима, док на Утјехи у склопу једног објекта постоји тоалет који се може користити као јавни. Очекујемо да Морско добро покуша да ријеши питање јавних тоалета за следећу сезону - казао је Арабеловић.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 14:59