Ilustracija / Shutterstock
25/10/2024 u 19:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Vlada uvela međunarodne restriktivne mjere Rusiji

Vlada je 25. oktobra 2024. godine na telefonskoj sjednici, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova, donijela Odluku o uvođenju međunarodnih restriktivnih mjera utvrđenih odlukom Savjeta Evropske unije s obzirom na situaciju u Ruskoj Federaciji.

- Zabranjuje se ulazak na teritoriju Crne Gore ili prelazak preko teritorije Crne Gore fizičkim licima koja: su odgovorna za teška kršenja ili povrede ljudskih prava ili represiju nad civilnim društvom i demokratskom opozicijom ili čije aktivnosti na drugi način ozbiljno podrivaju demokratiju ili vladavinu prava u Ruskoj Federaciji; pružaju finansijsku, tehničku ili materijalnu podršku aktivnostima iz alineje 1 ovog stava ili na drugi način učestvuju u takvim aktivnostima (planiranjem, usmjeravanjem, nalaganjem, pomaganjem, pripremom, olakšavanjem ili podsticanjem); povezana su sa fizičkim licima iz al. 1 i 2 ovog stava - navodi se u prvom članu odluke.

Takođe zabrana iz stava 1 ovog člana ne obavezuju Crnu Goru da crnogorskim državljanima zabrani ulazak na svoju teritoriju.

Istovremeno zabrana iz stava 1 ovog člana ne utiču na slučajeve u kojima Crnu Goru obavezuje međunarodno pravo, i to kad je država domaćin međunarodne međuvladine organizacije; kad je država domaćin međunarodne konferencije koja je sazvana ili koja je pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija; na osnovu multilateralnog sporazuma kojim se dodjeljuju privilegije i imuniteti; na osnovu Ugovora o mirenju (Lateranski pakt) iz 1929. godine koji je zaključen od strane Svete stolice (država Vatikan) i Italije; ili kad je država domaćin Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS).

Obesmišljavanje restrikcija: EU ukinula sankcije za majku Jevgenija Prigožina

Kompletnu odluku Vlade Crne Gore možete pročitati na ovom linku.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. oktobar 2024 19:53