JEVGENIJ PRIGOŽIN. PRINTSCREEN / - JEVGENIJ PRIGOŽIN. PRINTSCREEN
24/10/2024 u 11:33 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Obesmišljavanje restrikcija: EU ukinula sankcije za majku Jevgenija Prigožina

Evropska unija često obesmišljava sopstvene odluke, kao što su one u vezi uvođenja ličnih sankcija ruskim državljanima za koje je procijenjeno da su povezani sa režimom Vladimira Putina, kao nedavno kada je ukinula restriktivne mjere za majku Jevgenija Prigožina.

Evropska unija je tokom 2024. godine ukinula sankcije za 38 ruskih državljana. Ova promjena je dio redovne revizije restriktivnih mera koje su uvedene licima povezanima sa ruskom agresijom na Ukrajinu. Ipak, EU i dalje zadržava sankcije prema velikom broju drugih osoba i entiteta, naročito onih koji su uključeni u aktivnosti koje podrivaju teritorijalni integritet Ukrajine ili pružaju podršku ruskoj vladi. Pored toga, uvedene su i nove sankcije protiv drugih pojedinaca i organizacija kako bi se nastavilo sa pritiskom na Rusiju.

EU unija je ukinula sankcije Violeti Prigožin, majci pokojnog lidera grupe Vagner, Jevgenija Prigožina, 13. Septembra ove godine. Ona je prvobitno bila sankcionisana u februaru 2022. godine zbog njene povezanosti sa kompanijama povezanim sa njenim sinom, ali je kasnije uspešno osporila ove sankcije.

Violeta Prigožina postala je poznata kada je njeno ime uključeno na listu sankcija Evropske unije 2022. godine. EU je tvrdila da je posjedovala imovinu povezanu s poslovanjem svog sina, uključujući kompanije u okviru Konkord grupe, koju je Jevgenij ranije vodio. Takođe je navedeno da je bila vlasnica drugih preduzeća povezanih s njegovim aktivnostima, što je dovelo do optužbi da podržava politike koje ugrožavaju suverenitet Ukrajine.

Međutim, Prigožina je osporila ove tvrdnje pred sudom, navodeći da više nije bila vlasnica tih kompanija od 2017. godine. U martu 2023. godine, Sud Evropske unije je poništio restriktivne mjere protiv nje, uz obrazloženje da sankcije ne mogu biti opravdane samo na osnovu porodičnih veza, bez dodatnih dokaza o njenom direktnom učestvovanju u sinovim aktivnostima.

Očigledno je da uticajni ljudi lobiraju da se određenim biznismenima ukidaju sankcije, dok se „obični“ građani i dalje nalaze pod njima. Takav slučaj je i u Crnoj Gori koja je među prvima uvela sankcije ruskim državljanima, za desetine njih zamrznula i imovinu, ukinula direktne avio linije i sve to učinila bez odluke suda. Zbog ove odluke Crna Gora je praktično zatvorila vrata ruskim turistima, koji su godinama bili najbrojniji na crnogorskom primorju.

Zbog toga su pred Ustavnim sudom dvije inicijative za ocjenu ustavnosti Vladinih odluka, ali se konačna odluka još uvijek čeka.

Pravnici su ranije upozoravali Vladu da se može naći u problemu i pred tužbama za odštetu, ukoliko Ustavni sud ocijeni da su odluke donijete mimo Ustava.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. oktobar 2024 11:34