Žućenica fest Tivat 2024 / - CG NEWS
23/06/2024 u 16:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Žućenica fest održan u Tivtu

Jubilarno 20. izdanje Žućenica fest-a održano je sinoć na tivatskoj gradskoj rivi Pine i kao i uvijek do sada manifestacija je okupila veliki broj posjetilaca, kako domaćih tako i turista koji su bili u prilici da uživaju u bogatoj gastro ponudi jela sa žućenicom.

 

Prisutne je pozdravila predsjednica Organizacije žena Tivta Blaženka Vučurović koja se osvrnula na dvije decenije trajanja ove manifestacije posvećene samonikloj jestivoj biljci koja je prehranila generacije.

- Ja sam veoma zadovoljna, trajemo već dvadeset godina i to je dobro. Zahvalila bih se svim učesnicima i izlagačima. Tu su naši tradicionalni partneri poput Kola srpskih sestara,  NVU Harlekin, Udruženja žena Risan, Žena Grblja. Ove godine imamo u gostima i stare prijatelje iz Poljske i Srbije, ali i buduće šefove kuhinje- učenike Srednje mješovite škole Mladost iz Tivta. Posebno bi na učešću zahvalila Forumu žena Skupštine opštine Tivat, koji je na ovogodišnjoj fešti nastupio na zasebnom štandu - kazala je Vučurović.

Vučurović kaže da postoje nekoliko starih, autohtonih recepata sa žućenicom koji su okosnica manifestacije ali tu ima i jako puno kreativne kuhinje I jako puno finih I ukusnih jela.

Manifestaciju je zvanično otvorio predsjednik Skupštine opštine Tivat, Miljan Marković.

- Poštovane učesnice ove manifestacije, dragi gosti, zaista mi je drago što smo se okupili u ovako velikom broju. Kao što ste mogli čuti od predsjednice Organizacije žena, Žućenica fest je postao međunarodnog karaktera. Nadam se da će sljedeće godine biti mnogo više učesnika iz okruženja i to bi bilo zaista divno s obzirom da je ova manifestacija kroz godine postala jedan značajan tivatski brend i najljepša razglednica i najljepša vizit karta Tivta. Zahvaljujem ženama i njihovom gastronomskom umijeću. Proglašavam 20. Pjat o’ žučenice otvorenim. Uživajte - poručio je Marković.

Žućenica fest je prva od nekoliko planiranih gastro manifestacija koje će ovog ljeta organizovati Turistička organizacija grada.

- Kao što vidite ovo jeste manifestacija koja bilježi tradicionalno dobru posjetu. Možda je ova fešta nkada bila lokalnog karaktera, ali je to davno prevaziđeno i kada su u pitanju izlagači i kada govrimo o publici i gostima - kaže direktorica TO Tivat Nina Lakičević.

Ona podsjeća da je riječ o prvoj gastro manifestaciji tokom sezone te da tokom jula pripremaju ribarske fešte u Krašićima i Lepetanama.

- Zadovoljni smo kada je riječ o posjećenosti tokom juna. Bolju posjetu od 7 odsto bilježimo u odnosu na predhodnu godinu kao 16 odsto bolju posjetu u odnosu na 2019. Trenutno na teritoriji optine boravi 5400 gostiju i očekujem da ćemo ići uzlaznom putanjom kada je riječ o posjeti ove godine- kazala je Lakičević.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. jun 2024 21:09