Водопад Скакавц / -Д.Ј.
10/04/2021 u 11:10 h
Д.Ј.Д.Ј.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Водопад и Бихор–град приближити свијету

Мјештани инсистирају да се иницира израда пројеката на основу којег би се приступило валоризацији водопада „Скакавац“, као и утврђења „Бихор–град“
Мјештани села Скакавац и представници НВО „Градина” предочили су Влади Црне Горе да би требало што прије приступити адекватној промоцији природних, туристичких и историјских вриједности овог мјеста. Инсистирали су да се иницира израда пројеката на основу којег би се приступило валоризацији водопада „Скакавац”, као и утврђења „Бихор–град”.
– И поред бројних најава, надлежне институције још увијек нијесу предузеле одговарајуће мјере у циљу пуне валоризације вриједности које се налазе на подручју нашег села. Ради се о изузетним потенцијалима који се, због свеукупне понуде Берана, морају што прије приближити поклоницима туризма, али и научницима чији се радови темеље на одговарајућим и аутентичним чињеницама. Зато од актуелне владе и ресорних министарстава захтијевамо да пошаљу своје стручне екипе како би се увјериле у оно чиме овај крај располаже и како би иницирале да се капацитети о којима је ријеч ставе у функцију свеукупног развоја Берана – навео је Мики Тмушић у име НВО „Градина”.
Мјештани су подсјетили да се водопада „Скакавац” налази изнад истоименог мјеста, те да настаје од бистре воде која допире из оближњих пећина и која се даље низ сигу и стијене слива према селу и улива се у Лим. Истичу да не могу да схвате да није ништа урађено како би се овај локалитет, који одише фасцинантном љепотом, приближио поклоницима туризма.
– Водопад „Скакавац” је бисер природе. Међутим, и поред тога, има доста људи из Црне Горе и са подручја наше општине који уопште нијесу чули за њега. То значи да је крајње вријеме да они који су задужени за развој туризма на сјеверу Црне Горе учине нешто да се водопад „Скакавац” укњижи у туристичке мапе као локалитет од изузетне важности – истичу мјештани.
Спремни да сами истражују Градину
Бихор–град се први пут помиње 1450. године у документу из Дубровачког архива. Записи говоре да је под османлијску власт пао 1455. године и да је под турском влашћу био све до ослободилачких ратова 1912. године, када је напуштен. Радници Полимског музеја су 2009. године спроводили одређена истраживања у дијелу остатака Бихор–града, али од тада се није предузимало ништа у циљу валоризације овог локаллитета
– Ми смо ранијих година од надлежних тражили да се крене са истраживањима Градине како би се утврдила стварна истина о постанку Бихор–града. Међутим, од тога није било ништа, тако да смо спремни да сами кренемо да ово бајковито мјесто отргнемо из таме заборава – каже Мики Тмушић.

Изнад Скакавца се простире и брдо Градина на ком се налазе остаци старог утврђења званог „Бихор–град”. Мјештани наводе да се ради о још увијек недовољно истраженом локалитету које представља прави археолошки драгуљ. Наглашавају да на то указују и бројни записи који свједоче да је у питању насеобина која је имала значајну историјску улогу.
– Ово мјесто је практично сакривено од очију јавности, јер су бедеми старог града обрасли шибљем, без икаквог обиљежја које би указивало да се ту некада налазила важна насеобина. Зато је неопходно да се ураде ваљани пројекти у циљу пуне валоризације утврђења Бихор–град, јер је то од изузетног значаја не само за наше село, него и за читави сјевер Црне Горе – навели су мјештани Скакавца.
Д.Ј.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 14:36