Детаљ из Плужина / -Ж.Ш.
17/04/2021 u 20:58 h
Б.Б.Б.Б.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Због коронe погоршана социјална слика Плужина

Недавно смо урадили анализу и по нашим подацима око 150 младих остало је прошле године без сезонских послова, што је велики удар на ионако мали породични буџет, каже за "Дан" Мијушко Бајагић
Епидемија корона вируса негативно се одразила на социјалну слику на подручју општине Плужине. Град без привреде, који свој развој базира на пољопривреди и туризму, током прошле године забиљежио је пораст броја незапослених. Предсједник Општине Плужине Мијушко Бајагић у разговору за „Дан” потврђује да је пандемија негативно утицала иако, како је рекао, то нису очекивали.
– Епидемија корона вируса посебно је негативно утицала на породице у којима су млади и студенти, а који су услед немогућности проналаска неког сталног запослења радили сезонски. Недавно смо урадили анализу и по нашим подацима око 150 тих младих остало је без сезонског рада – истакао је Бајагић и додао да је одређен број њих сезонски радио на подручју Плужина, а неки у другим црногорским градовима.
image
Мијушко Бајагић
- Ж.Ш.

– Када породице у којима је било таквих случајева остану без додатног примања, онда она цркавица у виду пензије или социјалног давања малтене не значи ништа – сматра Бајагић и истиче да локална управа града на чијем је челу већ годинама уназад реализује низ подстицајних, али и мјера помоћи свом становништву, и то из градског буџета.
Током прошле године Општина је добила око 180 захтјева од грађана за једнократну новчану помоћ која је, како каже Бајагић, износила од по 300 до 450 еура. Захтјеви су се, казао је он, односили углавном на тешку материјалну ситуацију, затим помоћ у лијечењу или набавци дрва за огријев. Општина Плужине иначе имају своју Комисију за поступање по тим захтјевима, која након спроведеног поступка Бајагићу подноси предлог за додјелу материјалне помоћи.
image
Поглед на Плужине и Пивско језеро
-Ж.Ш.

На подручју те општине 16 породица, које су у социјално угроженој категорији, остварило је право на тзв. социјално становање. Државни ресор за социјално старање у 2020. години за материјално обезбјеђење породица (МОП) на подручју Плужина издвојио је скоро 26.000 еура. Према извјештају Центра за социјални рад у тој општини лани је право на МОП имало 29 породица у којима је 59 лица. У извјештају је наведено да је прошле године у односу на 2019. годину једна породица и четири лица више које имају право на материјално обезбјеђење породице.
За дјечији додатак исплаћено близу 7.000 еура
Тринаест породица у којима је 21 дијете у прошлој години остваривало је право на дјечији додатак. По том основу државни ресор за социјално старање исплатио је близу седам хиљада еура за годину. Туђу његу и помоћ на подручју Плужина у 2020. години користило је 115 лица, 13 више него децембра 2019.године. За ту сврху, наведено је у извјештају Центра за социјални рад, лани је исплаћено 89.766 еура. Подручна јединица Центра за социјални рад у Плужинама прошле године платила је сахране за четири лица, а за шта је исплаћено 1.540 еура. Како је ресорно министарство условило кориснике сервиса „Помоћ у кући” да партиципирају у тој услузи, локална управа се укључила, па за 25 корисника са подручја своје општине, мјесечно плаћају укупно 321 еуро.

На евиденцији плужинског Бироа рада у прошлог години било је 255 незапослених, 93 више него у 2019. години, а разлог је управо пандемија вируса корона.
– У постојећим околностима ми не можемо ништа да прогнозирамо за предстојећу сезону јер све зависи од епидемије која се последњих дана на подручју наше општине стишава. Још увијек немамо информације какква ће бити правила по питању граница и да ли ће за прелазак бити неких услова, попут вакцине – истиче Бајагић.
Б.Б.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 00:12