Центар Мојковца / -Милован Нововић
18/04/2021 u 21:43 h
М.Н.М.Н.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Мојковцу од прошле године број незапослених повећан за 30,9 одсто

До смањења броја запослених прошле године дошло је у највећој мјери због утицаја пандемије и последично мање потражње за сезонским радницима, истакнуто је у стратегији запошљаваља до 2025. године
Током прве половине прошле године број запослених Мојковчана смањио се за 7,7 одсто, а од 2011. до 2019. године број Мојковчана који су радно ангажовани смањио се за 7,8 одсто, подаци су из стратегије запошљавања за ту општину до 2025. године коју је недавно усвојио локални парламент. Како је истакнуто у овом општинском документу, до поваћања броја незаспослених највише је дошло током прошле године „у највећој мјери због утицаја пандемије вируса корона и последично мање потражње за сезонским радницима”.
– Однос између броја регистрованих запослених и броја становника износи 0,16 одсто, што је слично просјеку у сјеверном региону, али двоструко мање у односу на просјек Црне Горе. Ти подаци упућују на закључак да у општини Мојковац постоји висока незапосленост, али и висок удио неактивног становништва. Број незапослених у општини Мојковац биљежи раст у периоду од 2011. до 2017. године, за укупно 30,8 одсто, а у погледу незапослених жена чак за 79 одсто. Барем дјелимично разлог толиког раста треба тражити у чињеници да је измјена Закона о социјалној и дјечјој заштити допринијела да се велики број жена пријаве као незапослене како би стекле право на доживотну накнаду. У 2018. години број незапослених је смањен, али се у наредним годинама незапосленост опет повећавала. У првој половини 2020. године број незапослених у односу на претходну годину повећао се за 30,9 одсто – подаци су из стратегије запошљавања Општине Мојковац.
Даље је наведено да међу незапосленима пријављеним на евиденцији Бироа рада Мојковац у посљедњим годинама преовлађују жене. Док је у 2011. години број незапослених жена представљао 41,1 одсто оних који траже запослење, од 2017. године па надаље, њихов удио у укупној незапослености креће се између 56 и 57 одсто.
Више и старијих од 50 година који траже посао
Забрињавајуће је, тврде аутори стратегије, повећање учешћа нискоквалификованих и висококвалификованих особа у укупној незапослености.
– У погледу старосне структуре незапослених примјећује се смањивање броја незапослених старости до 30 година, а и пад њиховог учешћа у укупној незапослености. Истовремено, примјетан је раст учешћа лица старијих од 50 година у укупној незапослености. У 2019. години укупан број лица са инвалидитетом на евиденцији бироа рада у односу на 2018. годину повећао се за 21,5 одсто. Ипак, то повећање је знатно мање него што је то случај на нивоу Црне Горе – наводи се у стратегији запошљавања Општине Мојковац.

– Са становишта образовне структуре највише је незапослених са средњом школском спремом – истиче се у општинском документу и додаје да поређење броја запослених и броја пензионера такође указује на неповољна кретања на локалном тржишту рада.
– Од 2011. до 2019. године број запослених у Мојковцу био је знатно мањи од броја пензионера, а нето просјечна зарада у општини Мојковац порасла је са 416 еура у 2011. на 516 еура у 2019. години – подаци су стратегије запошљавања Општине Мојковац до 2025. године.
М.Н.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. april 2024 01:06