Чањ неспреман за сезону / -Драган Стојановић
07/04/2021 u 22:44 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Чању неопходне амбуланта и апотека

Нашли смо објекат који би могао да се опреми за амбуланту и апотеку. Објекат се налази у Мишићима, а ради се о старој школи која је напуштена и која би морала да се реновира, каже Момчило Шћекић
НВО „Удружење хотелијера, угоститеља и приватног смјештаја” Чањ обратило се Општини за помоћ, указујући на проблеме које је потребно што прије ријешити како би та туристичка дестинација имала шансе да опстане у туризму.
Предсједник удружења Момчило Шћекић подсјећа да Чањ у љетњој сезони посјети преко 20.000 туриста дневно. Он истиче да је најхитније потребно отварање амбуланте и апотеке, за шта већ годинама моле Општину.
– Ми смо нашли објекат који би могао да се опреми за амбуланту и апотеку. Објекат се налази у Мишићима, а ради се о старој школи која је напуштена и која би морала да се реновира. На ову тему смо више пута разговарали и са представницима Општине, ондашњег Министарства туризма и Морског добра – каже он.
Додаје и да се Чањ II суочава с проблемом напајања електричном енергијом, с лошом канализацијом и неуредним водоснабдијевањем у сезони.
– Рестрикције у напајању електричном енергијом трају од 18 до 23 часа, једно вече искључује се напајање пола насеља, а другу ноћ други дио насеља. Напоменуо бих да се искључују хотели, као и издаваоци приватног смјештаја који имају уредно издато рјешење за рад – каже Шћекић.
Према његовим ријечима, постоји проблем и с канализацијом, јер се један крак који води од пицерије „Зец” улива у Јадранско море. Пројекат муљне пумпе би ријешио тај проблем, али Општина не предузима ништа већ 12 година.
– Чањ се суочава с проблемом недостатка воде у августу. Ми се сада напајамо из бунара и изворишта у Чању који су добрим дијелом угрожени изградњом објеката над извориштем, као и септичких јама. Усред сезоне долази до непријатних мириса у систему за напајање питком водом. Прије 16 година прекинута је главна цијев за довод воде из Сутомора, и поред свих обећања још увијек није ријешено то питање – казао је Шћекић.
С друге стране, из Општине кажу да је уговор за извођење грађевинских радова за изградњу фекалне канализације црпне станице Чањ II закључен са извођачем „Еурокеш” д.о.о. из Сутомора 1. септембра 2020. године. Радови су изведени закључно са 28. септембром 2020. године, а вриједност инвестиције била је 14.507,90 еура. За набавку пумпе закључен је уговор са „CMC Group” из Херцег Новог 26. фебруара 2021. године, и очекује се њена испорука. Договорено је да Општина финансира набавку пумпе и изведе грубе грађевинске радове, што је и реализовала, а да ДОО Водовод и канализација изврши прикључење и стављање система у функцију.
– Кад је у питању прикључење насеља Чањ на градски водовод, извориште Врело је локалног карактера и са њега се снабдијевају корисници у Чању I и Чању II. Извориште има средњу годишњу издашност од око 25 л/с и у склопу водоводног система егзистира и представља посебну цјелину. Водовод и канализација сваког мјесеца трипут узима узорке на територији насеља Чањ. Испитивање се врши у Дому здравља, Одсјеку за хигијену и здравствену екологију, који једном мјесечно узима сирову воду, која прије употребе иде на процес дезинфекције хлором, а двапут мјесечно се узима хлорисана вода са унапријед одређених тачака у мрежи. Последње анализе које су урађене у марту су са локација ресторан „Нина” и каптажа Чањ, хлорисана вода такође је контролисана у марту ове године. Резултати анализираних узорака су усаглашени са прописаним условима – наводе из Општине.
Општина 25 година није уложила ни еуро
– Веома је битно истаћи да Општина у туристичку дестинацију Чањ преко 25 година није уложила ниједан еуро. Остали су неријешени многи проблеми, немамо парк, нијесу постављени тротоари кроз насеља, нема пјешачке зоне од Мишића до Чања, шеталиште је магистрални дио пута који се протеже ка Чању 2, а нема ни поште. Није ријешен проблем потока у Чању 2 који се улива у море, због тога што уопште није уписан у катастру као власништво Општине, па се самим тим не може расписати тендер за санацију. У зимском периоду, услед обилних падавина, често долази до поплава које наносе штету власницима објеката у том насељу. Ове године појавили су се додатни проблеми услед изградње новог комплекса извођача радова „Челебић”, јер је дошло до оштећења пута од Чања до Мишића – каже Шћекић.

Истичу и како сматрају да је питање отварања амбуланте и апотеке у Чању од изузетног значаја, посебно имајући у виду сложену епидемиолошку ситуацију и потребу грађана за благовременом и адекватном примарном здравственом заштитом.
– Подсјећамо да су ови послови у надлежности Министарства здравља, односно Дома здравља, али без обзира на то Општина ће исказати интересовање и упутити захтјев надлежним органима да се размотри могућност отварања амбуланте, јер тај захтјев сматрамо више него оправданим, истакли су из Општине.
Д.С.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 08:57