Hašim Tači / - (Фото EPA-EFE/KOEN VAN WEEL)
26/03/2024 u 16:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Berns na suđenju Tačiju: SAD predvidjele da će Srbi morati da odu sa Kosova kada dođe NATO

Bivši američki izaslanik na Kosovu Šon Berns izjavio je na haškom procesu ratnom lideru OVK Hašimu Tačiju da su SAD u ljeto 1999. "predvidjele" da će Srbi biti primorani da odu sa Kosova kada u pokrajinu uđe NATO.

Tači je optužen za zločine protiv čovječnosti na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, zajedno sa Kadrijem Veseljijem, Redžepom Seljimijem i Jakupom Krasnićijem. Svi su u to vreme bili članovi Glavnog štaba OVK.

Berns je, kao zvaničnik Stejt departmenta, tada predvodio Kosovsku diplomatsku posmatračku misiju (KDOM).

Tokom unakrsnog ispitivanja svjedoka, Tačijev branilac Luka Mišetić u sudnici je pustio snimak na kojem, neposredno pre ulaska Alijanse na Kosovo u junu 1999, portparol Stejt departmenta Ken Bejkon (Bacon) kaže da "Kosovo neće biti srećno mesto za Srbe kada NATO uđe".

Bejkon je izrazio uverenje da "Srbi ne žele da ostanu tamo, nego da se vrate u Srbiju".

- Mi ne znamo kolika je srpska manjina, vjerovatno oko 100.000 ili malo više, ali kada se kosovski Albanci vrate, naša pretpostavka je da će se mnogi Srbi vratiti u Srbiju - kazao je predstavnik SAD pred novinarima.

Na snimku se čula i ocjena izveštača da to zvuči kao da SAD "ohrabruju Srbe koji žive na Kosovu da odu", što je Bejkon negirao, uz tvrdnju da "samo predviđa" šta će se dogoditi.

Komentarišući tu izjavu, Berns je u sudnici potvrdio da je "nažalost" i on unapred očekivao da će Srbi morati da odu. Kao uzrok je označio dugotrajno nasilje koje je prije toga vlast Slobodana Milošević primjenjivala nad Albancima.

- Predivdeli smo da će Albanci sprovesti odmazdu kada NATO uđe - rekao je Berns, sugerišući da je to bila posljedica prethodnog "Miloševićevog cilja da protera veliki broj Albanaca" kako bi ostvario dominaciju na Kosovu.

Američki diplomata ranije je tužiocima izjavio da su Srbi bili podvrgnuti "nasilju motivisanom osvetom" poslije povratka Albanaca i ulaska NATO na Kosovo.

O nasilju nad civilima, 1998-99, lideri OVK su američkim posmatračima "davali lažne informacije", kazao je Berns u ranijoj izjavi tužilaštvu.

Advokat Mišetić to je nastojao da opovrgne navodeći primjer ubistva šestorice mladih Srba u kafiću Panda u Peći, u decembru 1998.

Naglašavajući da je OVK od početka negirala da je odgovorna, Tačijev branilac je u sudnici pustio izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da "nema dokaza da su albanski teroristi" počinili zločin – "naprotiv".

Pošto je potvrdio da su SAD u prvo vrijeme krivile OVK za zločin u Pandi, Berns je rekao da je bio "iznenađen i zapanjen" Vučićevom izjavom.

Svjedok je, potom, kao tačnu prihvatio Mišetićevu tvrdnju da je zlodjelo počinila "srpska bezbjednosna služba" u namjeri da okrivi OVK.

Tačijev branilac dokazivao je, tokom ispitivanja, i da Glavni štab OVK nije imao komandu nad jedinicama na terenu, a Berns je to djelimično potvrdio.

Advokat Mišetić citirao je dokument Stejt departmenta s proljeća 1999. po kojem na Kosovu "ne postoji politička struktura, ni efektivna kontrola i komanda nad OVK".

Berns se s tim saglasio, ali je nešto kasnije rekao da su i "neregularne", seoske jedinice bile podređene komandantima "operativnih zona" OVK koji su, kako tvrde tužioci, bili članovi Glavnog štaba.j

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 05:29