Кучан  / Фото: АФП
26/06/2021 u 22:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бивши лидер Словеније: Милошевић је инсистирао на својим ставовима, али није забио ексер у сандук Југославије

Немогуће је свалити кривицу само на једну републику, каже Кучан

Бивши предсједник Словеније у вријеме њеног осамостаљења Милан Kучан, изјавио је да Слободан Милошевић није "забио ексер" у "мртвачки сандук" Југославије, што многи сматрају, већ да је то "био логични наставак процеса који су некако тињали па онда постали све отворенији у Југославији".

Кучан сматра да је немогуће свалити кривицу само на једну републику, јер је свака тражила свој начин изласка из кризе.

Према његовим ријечима, дискусије да су Словенци ушли у Југославију „са фигом у џепу“ нису тачне.

- Али, истина је да се та држава претворила врло брзо у нешто друго, да су изневјерена очекивања - рекао је Kучан.

За бившег предсједника Србије и Југославије Милошевића Kучан каже да је био човјек који је „инсистирао на својим ставовима“.

- Ако опет кажем мало упрошћено, више је волио говорити него слушати – и у томе је био проблем - рекао је први предсједник независне Словеније.

Kучан каже и да је Милошевић био „прагматични политичар који није имао програм“, док је Меморандум Српске академије наука и умјетности представљао неку врсту програма који је постављао интерес Србије у Југославији као доминантан.

- С једне стране прагматични политичар који није имао програм и, истовремено, интелектуални производ који није био способан за акције. То се онда спојило и ту је био човјек способан за акције у циљу остваривања тог програма - рекао је он. 

Пошто није било довољно спремности да се примјењује уставни систем Југославије, онда је то само по себи довело до логичног распада који је био неминован, сматра Kучан.

- Опет се враћам томе, државне заједнице створене у неким посебним историјским условима морају бити спремне да у тренутку када се ти историјски услови мењају поново потврде рацио свог заједничког живљења- закључио је он. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

12. maj 2024 18:55