Брегу Мајлинда / - Брегу Мајлинда
14/11/2023 u 17:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bregu: Odliv kvalifikovane radne snage je sve više pitanje sigurnosti

Migracije postaju jedan od najvećih problema današnjice s obzirom da zemlje ostaju bez stanovništva, rekla Bregu

Vijeće za regionalnu saradnju predstavilo treće izdanje istraživanja javnog mnijenja o pitanjima sigurnosti SecuriMeter.

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu je izjavila da se pojam sigurnosti dramatično mijenja kako u svijetu, tako i u regionu. 

- Migracije postaju jedan od najvećih problema današnjice s obzirom da zemlje ostaju bez stanovništva. I to ne samo migracije koje dovode do dolaska migranata u naš region već i emigracije iz našeg regiona dalje na zapad. Stoga se pojam sigurnosnih izazova dramatično mijenja. Sigurnosni izazov ne podrazumijeva samo rješavanje ili sprječavanje sukoba već obuhvata i klimatske promjene i katastrofe, špijunažu, te stvarne probleme u životima ljudi. Slično kao i odliv kvalifikovane radne snage koji više nije samo pitanje ljudskih kapaciteta već i sigurnosti - rekla je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na otvaranju osme regionalne konferencije za koordinaciju u domenu sigurnosti danas u Rimu.

Na konferenciji je predstavljeno treće izdanje istraživanja javnog mnijenja SecuriMeter koje provodi Vijeće za regionalnu saradnju a koje otkriva šta građani regiona misle o sigurnosnim pitanjima.

- Najveće brige građana Zapadnog Balkana su korupcija i organizirani kriminal. Više od 60 odsto građana regiona je organizirani kriminal svrstalo kao najveći problem na polju sigurnosti, što ide ruku pod ruku s korupcijom za koju 55 procenata građana vjeruje da je porasla. Kada govorimo o migracijama, 70odsto naših građana se slaže da region treba pružiti utočište migrantima kojima je potrebna zaštita, ali većina, njih 80 odsto, vjeruje da Evropska unija mora učiniti više sa svoje strane i podijeliti taj teret. Regionalna saradnja na ovom polju uživa veliku podršku s obzirom da 73 procenata građana smatra da je produbljivanje saradnje na kontroli granica Zapadnog Balkana kao jednog regiona način upravljanja nezakonitim migracijama - dodala je Bregu.

Istraživanje SecuriMeter je provedeno između 14. maja i 2. juna i obuhvatilo je 6.023 građana regiona. Podaci pokazuju da većina potencijalnih emigranata iz našeg regiona, njih 62 odsto, planira ostati u inostranstvu duži niz godina ili trajno. Skoro polovina naših građana, 47 procenata, vjeruje da dezinformacije uzrokuju više štete jer izazivaju mržnju i raskol u mišljenjima. 46 odsto građana smatra da su društveni mediji ti koji imaju najveću tendenciju širenja lažnih vijesti, a odmah za njima su novinari (44 odsto) i političari (38 procenata).

Cijelu bazu podataka istraživanja SecuriMeter možete pogledati ovdje.

- SecuriMeter pokazuje brojne zabrinjavajuće trendove, od migracija do straha od rata, kibernetičke sigurnosti i dezinformacija. Za sve te izazove trebat će uložiti dosta napora da se na njih odgovori. Živimo isuviše blizu jedni drugih da sigurnosne izazove ne bi posmatrali kao zajedničke probleme i kao takve ih i rješavali, te pri tome uvijek radili na jačanju naše saradnje - zaključila je Bregu.

Osim generalne sekretarke Bregu, u uvodnom dijelu su se prisutnima obratili i zamjenik načelnika policije u Ministarstvu unutrašnjih poslova Italije Rafaele Grasi i direktor Ureda za Jadransku regiju i Balkan u Generalnom direktoratu za Evropsku uniju Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije Andrea Kaskone. Dvodnevna konferencija će se baviti regionalnim sigurnosnim izazovima i prijetnjama na Zapadnom Balkanu, a obuhvata sedam panela iz domena sigurnosti, kao i interaktivne sesije, radne grupe i priliku za uspostavljanje kontakata. Cilj je da se potaknu detaljni razgovori, promovira saradnja među akterima i doprinese sigurnosti i otpornosti Zapadnog Balkana. Konferencija predstavlja godišnji skup na kome se okupljaju svi stručnjaci iz domena sigurnosti iz regiona, kao i organizacije i mreže koje se bave sigurnosnim pitanjima u Jugoistočnoj Evropi i posebno na Zapadnom Balkanu. Osmu konferenciju za koordinaciju u domenu sigurnosti organizovalo je Vijeće za regionalnu saradnju u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Ministarstvom vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 04:23