Корона вирус, илустрација / - фото: UNSPLASH
06/11/2021 u 09:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бустер доза и путовања: Шта када смо послиjе два Синофарма примили Фаjзер

Француска jе недавно променила услове, те сви коjи су раниjе примили двиjе дозе Синофарм вакцине, а затим добили мРНК вакцину (Модерна или Фаjзер/Бионтек), као бустер дозу могу да путуjу у ту државу

Откако jе на прољеће почело коришћење ковид пасоша, многе државе Европске униjе прихватале су само потврде о вакцинациjи са цепивом коjе jе одобрила Европска агенциjа за лиjекове (ЕМА). Ту спадаjу Фаjзер, Модерна, Џонсон & Џонсон и АстраЗенека, пише БУКА.

Доступне су и двиjе вакцине коjе ЕМА и даље ниjе одобрила, а то су кинеска Синофарм и руска Спутњик В, те путници коjи су примили неку од тих вакцина ниjесу могли да путуjу у многе земље или им jе био потребан ПЦР тест за улазак у њих.

Међутим, однедавно доступне су и треће бустер дозе, а особе коjе су примиле кинеску Синофарм вакцину сада могу да приме трећу дозу цепива Фаjзер/Бионтек. Такође, у међувремену су многе државе прихватиле и ковид пропуснице цепива коjе jе одобрила и Светска здравствена огранизациjа (СЗО) у коjе спада и Синофарм вакцина.

Како бустер доза може да промиjени услове за улазак у одређене европске државе?

Француска jе недавно променила услове, те сви коjи су раниjе примили двиjе дозе Синофарм вакцине, а затим добили мРНК вакцину (Модерна или Фаjзер/Бионтек), као бустер дозу могу да путуjу у ту државу.

Ипак, друге државе у коjе могу да путуjу само уколико су примили вакцину коjа jе прихватила Европска агенциjа за лиjекове (ЕМА) – Фаjзер, Модерна, АстраЗенека, Џонсон и Џонсон – и даље нису ажурирала правила узимаjући у обзир треће бустер дозе.

Њемачка и Белгиjа при уласку и даље прихватаjу само потврде о вакцинациjи искључиво са вакцинама коjе jе прихватила ЕМА. Иако њемачка прихвата комбиновање вакцина, за улазак се не прихвата комбинациjа вакцина коjе ниjе одобрила ЕМА. То би значило да уколико jе неко примио двиjе кинеске Синофарм вакцине и jедну бустер дозу цепива Фаjзер/Бионтек не може ући у њемачку.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 07:00