Вакцина Фајзер / - Фото: Агенције
23/05/2022 u 19:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Фајзер: Три дозе вакцине против ковид-19 штите дјецу млађу од пет година

Фајзер и његов партнер компанија Бионтек саопштили су да је трећа доза имала ефекта и да је код дјеце подигла ниво антитијела на ниво предвиђен критеријумима ФДА за хитну употребу

Фармацеутска компанија Фајзер саопштила је да три дозе њене вакцине против болести ковид-19 дјеци млађој од пет година пружају добру заштиту, јављају агенције.

Фајзер намјерава да америчким регулаторним агенцијама касније ове недјеље прослиједи резултате истраживања.

Једина група становништва у САД која још не може да прими вакцину против болести ковид-19 су дјеца млађа од пет година, којих у САД има 18 милиона.

Америчка Агенција за храну и љекове (ФДА) почела је евалуацију података компаније Модерна, која жели да до љета понуди двије дјечије дозе вакцине.

Фајзер је за дјечију дозу вакцине одредио десети дио дозе за одрасле, али је током тестирања открио да двије дозе нису довољне за дјецу предшколског узраста. Зато је компанија дјеци од узраста од шест мјесеци до четири године током зимског ширења соја омикрон дала и трећу дозу. Нју је примило више од 1.600 дјеце.

Фајзер и његов партнер компанија Бионтек саопштили су да је трећа доза имала ефекта и да је код дјеце подигла ниво антитијела на ниво предвиђен критеријумима ФДА за хитну употребу.

Прелиминарни подаци компанија показују да три дозе вакцине спречавају симптоматски облик ковид-19 у 80 одсто случајева, али су оне упозориле на то да се прорачун темељи на само 10 дијагноза до краја априла у групи учесника истраживања.

Правила истраживања захтијевају да је за формално утврђивање ефикасности потребан најмање 21 случај, и Фајзер је саопштио да ће прослиједити допуну чим буде доступно још података.

Здравствени званичници САД саопштили су прошле недјеље да би ради најбоље заштите од нових сојева корона вируса дјеца основношколског узраста требало да приме додатну дозу вакцине исто као и дјеца узраста од 12 година па навише.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:53