Милорад Додик / - РТРС
20/10/2021 u 19:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Додик: Дух Деjтона оживио, борићемо се да се РС врате надлежности

Шмит је упозорио да усваjање закона коjим се формира Агенциjа за лијекове Републике Српске представља озбиљно оспоравање надлежности и несметаног функционисања Агенциjе за лијекове и медицинска средства БиХ

Српски члан Предсједништва БиХ и лидер владаjућег Савеза независних социjалдемократа (СНСД) Милорад Додик изjавио jе, пошто jе Република Српска усвоjила закон коjим ће се поново успоставити Агенциjе за лијекове РС, да jе "дух Деjтона оживио, наглашаваjући да неће попустити у намјери да се Републици Српскоj врате њене надлежности, а да ће истовремено наставити да се бори за мир. Високи представник међународне заjеднице у БиХ Кристиjан Шмит упозорио jе да усваjање закона коjим се формира Агенциjа за лијекове Републике Српске представља озбиљно оспоравање надлежности и несметаног функционисања Агенциjе за лијекове и медицинска средства БиХ, преноси Н1.

Додик jе казао да jе важно што jе Република Српска усвоjила закон коjим ће се поново успоставити Агенциjа за лијекове РС.

– Важно jе да смо усвоjили закон. Морам да кажем да то ниjе ништа ново, ми смо имали своjу агенциjу. То jе нешто што смо већ пробали и видјели да jе добро, али због притисака, обећања за улазак у ЕУ се то промијенило – рекао jе Додик новинарима, након што jе парламент РС усвоjио закон.

Наjавио jе да ће до 28. октобра бити припремљена сва потребна документациjа.

Коментаришући упозорења Високог представника у БиХ Кристjана Шмита да се на таj начин озбиљно угожаваjу и оспораваjу надлежности Агенциjе за лијекове БиХ, коjа jе jедина овлашћена да регулише набавку лијекова и медицинске опреме у БиХ, Додик jе казао да за њега Високи представник у БиХ не постоjи.

– Оваj што се зове Шмит jе почео да пише нека саопштења. Ово не постоjи… Да има правде и одговорности неко би већ протерао човјека одавде, jер се лажно представља – казао jе Додик.

Додао jе да jе „дух Деjтона оживио“, наглашаваjући да неће попустити у намјери да се Републици Српскоj врате њене надлежности, а да ће истовремено наставити да се бори за мир.

– Бићемо одлучни, наставћемо оно што чинимо. РС нема намјеру да с било каквим безбједносним снагама улази у Федерациjу БиХ или било гдје. Настављамо се борити за мир, економиjу – навео jе Додик.

Управо jе Додик 2009. године, у то време премиjер РС, заjедно са тадашњим предсједаваjућим Савјета министара БиХ Николом Шпирићем, потписао сагласност за формирање Агенциjе за лекове БиХ.

Говорећи о данашњоj смени главне државне тужитељке Гордане Тадић, Додик jе казао да jе она „смијењена гласовима муслимана“, коjи су тако гласали „под директном инструкциjом Странке демократске акциjе (СДА)“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 14:39