evropska unija  / - FOTO: PEXELS
31/08/2024 u 09:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

EU: Akcija kosovske policije dovodi u opasnost krhku bezbjednosnu situaciju na terenu

EU je razočarana zbog kontinuiranog nedostatka koordinacije sa kosovskim bezbjednosnim institucijama i međunarodnim partnerima, saopštila je Kancelarija EU na Kosovu posle akcije kosovske policije u petak.

- Operacija kosovske policije u petak usmjerena protiv kancelarija koje podržava Srbija u Sjevernoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, a sprovedena po instrukcijama Vlade Kosova, dovodi u opasnost krhku bezbjednosnu situaciju na terenu. Euleks je odmah raspoređen da nadgleda izvođenje ove operacije, koja nije bila koordinirana sa EU i međunarodnim partnerima- ističe se u saopštenju.

Dodaje se da se Kosovo obavezalo na deeskalaciju.
-EU je više puta pozivala Kosovo da izbjegava bilo kakve radnje koje bi mogle negativno uticati na bezbjednost ljudi na terenu. Nažalost, Vlada Kosova je ignorisala naše pozive- naglašeno je.

EU, kako se dalje navodi, želi da ponovi da bi trenutna operacija policije protiv kancelarija koje podržava Srbija mogla dovesti do dalje eskalacije ionako nestabilne situacije.

Predviđeno je da se pitanje kancelarija koje podržava Srbija rešavaju i u okviru dijaloga koji vodi EU.

-Očekujemo da se Kosovo i Srbija pozabave i reše otvorena međusobna pitanja u dijalogu koji vodi EU- navela je EU.

Podsjećamo, u još jednoj sinhronoj akciji kosovskih bezbjednosnih organa, u petak popodne u sve četiri opštine na Sjeveru zatvoreni su objekti u kojima su funkcionisale preostale institucije Republike Srbije, prije svega opštinske službe, ali i Kancelarija za KiM, Penzioni fond, javno komunalno preduzeće. Zatvorena je i zgrada Privremenog opštinskog organa Kosovske Mitrovice, godinu dana nakon što su oduzete i zgrade ovih organa u preostale tri opštine na Sjeveru. Istovremeno, zatvorene su i prostorije u kojima se vjerovalo da su opštinske službe izmješteno funkcionisale prethodnih mjeseci.

Rama: Srbija i Kosovo da prevaziđu konflikt

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 06:16