Нон - пејпер ипак не постоји / - ФБ
23/09/2021 u 11:52 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЕУ: Јаншин нон пејпер о прекрајању граница на Балкану не постоји

У том документу наводно се предлаже припајање Републике Српске Србији, дијелова Црне Горе и Сјеверне Македоније с албанском већином Албанији и прикључење западне Херцеговине Хрватској

Никакав „нон пејпер“ о прекрајању гараница на Западном Балкану није кружио међу члановима Европског савјета, нити се о њему разговарало на било ком радном тијелу Савјета, наводи се у непотписаном одговору на посланичко питање, пренио је данас Н1.

Како се наводи, тиме је ЕУ ставила тачку на спекулације о „нон пејперу“ који је лидерима држава ЕУ прољетос наводно прослиједио словеначки премијер Јанез Јанша и који је изазвао велике турбуленције у региону.

Питање надлежним институцијама о том документу поставио је још 15. јула словеначки посланик Клемен Грошељ, посланик политичке групације „Обновимо Европу“ и члан више радних тијела Европског парламента која се баве питањима у вези са Западним Балканом.

„Теме из тог документа би имале далекосежне импликације на политичку стабилност земаља Западног Балкана, а самим тим и значајне посљедице на политику Европске уније у односу на цио регион“, навео је тада Грошељ, тражећи приступ контроверзном документу, без обзира на његов евентуални степен тајности.

Сада је и званично стигао одговор да такав папир не постоји.

Више пута су разни представници институција ЕУ тврдили да „словеначки нон пејпер“ о прекрајану граница никада нису видјели, а и сам Јанша је негирао ауторство над таквим документом, али су спекулације изнова подгријаване новим „информацијама“ које су наводно излазиле у јавност.

У том документу наводно се предлаже припајање Републике Српске Србији, дијелова Црне Горе и Сјеверне Македоније с албанском већином Албанији и прикључење западне Херцеговине Хрватској.

Званичници Европске уније раније су навели да су границе на Западном Балкану „затворено питање“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 03:11