/ - SHUTTERSTOCK
04/06/2022 u 08:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Аустрија позива на постепену интеграцију Западног Балкана у ЕУ

Аустрија сматра да би криза настала због руске агресије на Украјину могла имати колатерални ефекат на стабилност Западног Балкана а да би се као последица тога сукоб преселио са граница ЕУ у саму њену средину

Аустрија је земљама чланицама Европске уније (ЕУ) прослиједила такозвани "нон пејпер", у којем се залаже за нови приступ према земљама Западног Балкана, како би се омогућила "постепена интеграција".

Радио Слободна Европа је имала увид у овај документ, који су државе чланице добиле крајем маја.

Аустрија, како се наводи у том документу, сматра да би криза настала због руске агресије на Украјину могла имати колатерални ефекат на стабилност Западног Балкана а да би се као последица тога сукоб преселио са граница ЕУ у саму њену средину.

"Морамо размишљати преко постојећих инструмената проширења и сусједства и користити неискоришц́ени потенцијал. На путу ка пуноправном чланству, требало би да створимо могуц́ности да ове земље постепено интегришемо у области политике које су за њих од посебне користи", сматра Аустрија.

У нон пејперу се наводи да пуна примјена тренутне методологије представља један аспект, међутим да овај инструмент не даје задовољавајуц́е и неопходне одговоре на тренутну ситуацију.

Званични Беч је оцијенио да ЕУ мора пронаћи начине да процес приступања учини опипљивијим и да се напредак у реформама директно повеже са конкретним користима за кандидате и њихове грађане.

"Садашње процедуре проширења нијесу дале значајне резултате последњих година. Оне су прије свега довеле до фрустрације и отуђења између региона и ЕУ. Морамо да превазиђемо тренутни ц́орсокак, гледајуц́и на све опције са отвореним умом", истиче се у аустријском нон пејперу.

Аустрија предлаже да, као први корак, партнери из Западног Балкана буду позвани редовно на неформалне састанке Савјета ЕУ, на којима се расправља о областима од заједничког интереса.

Наводи се да се самити ЕУ-Западни Балкан требају одржавати сваке године, а да се, што је прије могуће, одобри статус посматрача за земље региона у другим институцијама ЕУ.

Између осталог, у документу се спомиње да се земљама региона понуди прогресивна интеграција у заједничком тржишту, инклузија у трговинским и пореским политикама, учешће у климатским и енергетским политикама или учешће у агенцијама ЕУ.

Такође, држава Аустрија сматра да би земље Западног Балкана требало да имају приступ ЕУ фондовима, јер би то послужило као велики подстицај за унапређење реформи и усклађивање са правном тековином Уније.

Њон-папер је неформални документ, који се износи у затвореним преговорима унутар институција ЕУ, посебно у Савјету министара, како би се постигао договор међу државама чланицама ЕУ о неком спорном процедуралном или политичком питању.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 14:59