Фото: Лого
05/08/2021 u 21:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ФХП - Операција Олуја: Избјеглице из Крајине у Србији и даље непризнате као цивилне жртве рата

Као један од проблема са којима се суочавају жртве „Олује“ ФХП је навео чињеницу да их институције Србије не препознају као цивилне жртве рата

.Фонд за хуманитарно право (ФХП) из Београда саопштио је данас да ни 26 година од операције хрватске војске и полиције “Олуја” нема правде за жртве нити су избјеглице из Крајине у Србији признате за цивилне жртве рата, нити је икада ријешено питање присилног мобилисања избјеглица 1995. године, јавља autonomija.info

-Током и након ове операције почињени су распрострањени и систематски злочини према цивилном становништву српске националности и његовој имовини, што је довело до расељавања око 200.000 Срба, уништавања и пљачке имовине, док је око 400 Срба који су одлучили да остану у својим кућама убијено- навео је ФХП у саопштењу за јавност.

Као један од проблема са којима се суочавају жртве „Олује“ ФХП је навео чињеницу да их институције Србије не препознају као цивилне жртве рата.

-И у ранијем и у садашњем законском рјешењу ова категорија жртава не може добити тај статус јер њихове повреде нијесу настале на територији Србије већ Хрватске. Ово законско рјешење говори у прилог ставу да се представници државног врха Србије жртава ‘Олује’ сјећају само почетком августа када се обиљежава годишњица ове операције, док конкретна помоћ и подршка изостаје већ 26 године, без назнаке да ће се то у скоријој будућности промијенити-навео је ФХП.

Оцјењује се да се виктимолошким дискурсом који прати државна обиљежавања „Олује“ политички злоупотребљавају жртве и извучен је из ширег контекста рата у Хрватској.

-Поред тога што су жртве и њихове породице невидљиве за институције Србије, на обиљежавањима се игноришу чињенице о присилној мобилизацији избјеглица по њиховом доласку у Србију као и о томе да избјеглице из Крајине нијесу биле добродошле у Србији. Осим тога, представници Србије и Републике Српске не спомињу контекст који је претходио ‘Олуји’ и етничко чишћење несрпског становништва које је услиједило након заузимања великих дијелова Хрватске од стране различитих српских снага- пише у саопштењу.

ФХП је подсјетио да је 2019. године јавности представио Досије „Присилна мобилизација избјеглица“ у којем је навео доказе о присилној мобилизацији избјеглица коју је спроводила полиција Србије након што су избјеглице стигле на територију Србије након операција „Бљесак“ и „Олуја“ у љето 1995. године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:37