Policija, ilustracija / - FOTO: UNSPLASH
24/10/2024 u 13:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Hapšenje u Hrvatskoj zbog malverzacija EU novcem za pomoć svinjogojstvu

Devet državljana Hrvatske je danas uhapšeno po nalogu evropskog tužioca zbog sumnje da su učestvovali u prevari sa devet miliona eura subvencija za uzgoj svinja,

Top je saopštila je Kancelarija evropskog javnog tužioca (EPPO). U saopštenju se navodi da je po nalogu EPPO u Zagrebu, međimurska policija uhapsila devet osoba.

Sumnja se da su bivši i sadašnji predsednik uprave, od marta 2018. do sredine 2023, u koordinaciji s predsjednikom i članom nadzornog odbora podneli više zahtjeva za finansiranjem u ukupnom iznosu od više od devet miliona eura. To je bilo u sklopu hrvatskog Programa ruralnog razvoja za razdoblje 2014 – 2020. za poboljšanje dobrobiti životinja u svinjogojstvu.

Podrškom sufinansiranom sredstvima Evropskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) s udelom od 85 odsto i državnog budžeta Hrvatske s udelom od 15 odsto korisnicima se nadoknađuju izgubljeni prihod i dodatni troškovi nastali ispunjavanjem obaveza koje nadilaze standardne zakonske uslove u uzgoju i tovu svinja.

Iako su znali da njihova firma ne ispunjava uslove, osumnjičenici su predali falsifikovane prijave za svoje kooperanate, lažno prikazujući da primenjuju propisane obaveze, prenosi N1.rs.

U saopštenju se navodi da je od ukupno traženih oko devet miliona eura, firmi isplaćeno više od 5,4 miliona evra subvencija Unije. Po otkrivanju nepravilnosti, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju uskratila je plaćanje tražene podrške za 2022. od 3,6 miliona eura i izdala nalog za vraćanje dela nezakonito primljenih sredstava, što je dovelo do vraćanje oko 1,5 miliona evra.

EPPO je nezavisna kancelarija javnog tužioca EU za krivična dela protiv financijskih interesa EU.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. oktobar 2024 13:47