Београд и Приштина / - фото: РТВ
13/12/2021 u 21:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Косовска министарка: Србија покренула кампању за дестабилизацију региона

Према њеним ријечима, не само према Косову већ и према другим земљама у региону постоји ескалација реторике из Србије и пријетње према неким другим земљама у региону

Министарка спољних послова Косова Доника Гервала изјавила је на састанку министара спољних послова земаља Западног Балкана у Лондону да је Србија покренула систематску кампању за дестабилизацију региона, преноси N1.

Она је рекла да се упркос напретку који је постигнут од формирања нове владе, Косово суочава са пријетњама из Србије, и истакла да је Србија „прије неколико недеља послала оклопна возила, трупе и борбене авионе на границу са Косовом“.

Према њеним ријечима, не само према Косову већ и према другим земљама у региону постоји ескалација реторике из Србије и пријетње према неким другим земљама у региону.

-Суочавамо се са систематском ескалацијом реторике, где као свеже примере можемо да наведемо званично величање ратних злочинаца попут Ратка Младића од стране блиског савезника председника Вучића, министра Вулина, и његову чисту лаж о једном од најсуровијих масакра на Косову у Рачку, који је изазвао брзу промену става Запада према Косову- рекла је Гервала.

Она је додала да се све то не дешава случајно и да садашње руководство Србије систематски појачава пропаганду и говор мржње као дио владиног програма напада на Запад и НАТО због хуманитарне интервенције.

Према њеним ријечима, Влада Србије је званично усвојила стратегију која користи преформулисану верзију идеологије „Велике Србије“ која је довела до катастрофе на Балкану 1990-их.

Српски националисти, како је додала, пријете Косову ратом, изазивају подјеле у Босни и Херцеговини, као и 1991. године и покушавају да изнутра дестабилизују друге земље.

-Ово нису изоловани инциденти, они су дио систематске кампање за дестабилизацију региона, коју предузимају Русија и њен представник Србија. Прије само неколико недеља двојица руских дипломата су нас приморала да их прогласимо непожељним јер су представљали пријетњу за нашу националну безбједност- рекла је она.

Казала је да је Косово изузетно посвећено европским вредностима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 22:16