/ FOTO YOUTUBE NATO NEWS
14/01/2023 u 09:16 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kurti: Granica Kosova i Srbije postala granica NATO i Rusije

Dodao je da Beograd ne prihvata da je Kosovo nezavisna zemlja i pokušava da je minira

Postizanje sporazuma Kosova i Srbije zavisi od pritiska Zapada na Beograd i planova zapadnih zemalja za Balkan, ocijenio je kosovski premijer Aljbin Kurti, dodajući da sporazuma nema, jer nema ni dijaloga, što je odgovornost Evropske unije.

U intervjuu bečkom dnevniku „Prese“, na konstataciju da su tenzije između Srbije i Kosova "opasno porasle",  i to drugi put za samo par mjeseci, te pitanje kada bi moglo da dođe do nove eskalacije, Kurti je rekao da je to teško predvideti, jer zavisi od Srbije.

- Ekstremisti koje podržava Beograd su postavili 16 barikada na sjeveru zemlje. Nadam se da se to neće ponovo desiti- rekao je Kurti, prenosi Kosovoonline.

Dodao je da Beograd ne prihvata da je Kosovo nezavisna zemlja i pokušava da je minira, kao i da aplikacije Prištine za članstvo u Savjetu Evrope i EU, ali i ekonomski napredak, stvaraju "nervozu u Beogradu". Na pitanje da li bi moglo ponovo doći do vojnih sukoba, Kurti je izrazio nadu da do toga neće doći, ali i naveo da Srbija oko Kosova ima 48 vojnih i policijskih baza.

- Na našoj granici i na sjeveru zemlje vidjeli smo ljude sa oznakama nacionalističkih ruskih bajkera 'Noćni vukovi' i ruske plaćeničke grupe 'Vagner' - tvrdi Kurti.

Kaže i da je zabrinut, ne samo zbog Srbije, već zbog veze Srbije sa Rusijom, a na konstataciju da je Beograd uvijek imao dobre odnose sa Moskvom, rekao da to jeste tačno, ali da se Srbija, u poslednje vrijeme, "masivno okrenula" ka Kremlju.

- Beograd ne učestvuje u sankcijama protiv Rusije, sklopio je mnoge sporazume sa Moskvom, a i Aleksandar Vulin, najproruskiji srpski političar je postavljen za šefa srpske obavještajne službe- dodao je on.

Prema njegovim riječima, EU bi mogla i morala više da djeluje protiv uticaja Rusije, i to ne samo sa fokusom na rusku agresiju u Ukrajini, već i na štetni uticaj Moskve na cijelom kontinentu, a prije svega na Balkanu, koji još uvijek nije potpuno integrisan u EU.

- U Srbiji, Kremlj ima režim koji želi da bude hegemon regiona- tvrdi Kurti,

Naveo je i da je zbog tijesnih veza Beograda i Moskve, situacija takva da, kako kaže, nezavisnost Kosova sada ne mora da se brani samo od Srbije, već sve više i od Rusije.

- Granica Kosova i Srbije je postala granica između NATO i Rusije- smatra Kurti.

U tom smislu, dodao je da Kosovo sada uspostavlja svoju vojsku i želi da pristupi NATO.

Na pitanje u vezi sa zahtjevom Srbije da uputi svoje bezbjednosne snage na Kosovo, Kurti je kazao da je komandant Kfora to „naravno odbio“, a i niko nije, dodaje, očekivao drugačiju odluku.

- Srpske trupe su 1999. pod Slobodanom Miloševićem sprovele genocid na Kosovu. To pokazuje da se Vučićev karakter ne razlikuje mnogo od njegovog prethodnika- kaže Kurti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 20:21