Aljbin Kurti / - EPA
19/08/2024 u 22:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Kurti: Most na Ibru biće otvoren, nećemo dozvoliti da se to pitanje odugovlači

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je za Glas Amerike da, kada je riječ o otvaranju maosta na Ibru, Kosovo neće iznenaditi svoje saveznike i partnere, ali i da neće dozvoliti da se to pitanje nepotrebno odugovlači.

Kurti: Most na Ibru mora biti otvoren, nema rasprave o toj temi

Kurti rekao će otvaranje mosta preko rijeke Ibar biti obavljeno u najkraćem mogućem roku i da je ta odluka u interesu svih građana Kosova.

- Zainteresovani smo za otvaranje mosta na osnovu plana koji smo dogovrili sa našim partnerima, prijateljima, američkim i evropskim saveznicima. Održali smo konsultacije sa srpskom zajednicom na sjeveru i jugu. Održali smo konsultacije sa Albancima i sa sjevernom opštinom Mitrovica, testirali smo i fizičku i tehničku stabilnost mosta i radimo projekat. I uradićemo to što je prije moguće, ali nećemo iznenaditi naše evropske i američke prijatelje s jedne strane, ali s druge strane, nećemo moći da dozvolimo da se ovo pitanje oteže u nedogled. Imamo dobru volju i namjeru i vjerujemo da je otvaranje ovog mosta ispravno i neophodno, korisno za sve- rekao je Kurti.

Naglasio je da je most na Ibru odavno trebalo da bude trajno otvoren - prije 25 godina, a da u međuvremenu nije trebalo da se donose odluke o njegovom zatvaranju.

- Most preko rijeke Ibar je trebalo da bude otvoren kada je Kosovo oslobođeno, prije 25 godina. Nije trebalo da bude zatvoren kada je Kosovo postalo nezavisno, prije 16 godina. A trebalo je da bude otvoren prije osam godina na osnovu Briselskog sporazuma i plana implementacije. Ono što želimo da uradimo je slobodno kretanje svih građana, dobara i kapitala sa obje strane rijeke Ibar, da imamo vladavinu prava koja nikoga ne isključuje i to sama po sebi predstavlja dah demokratske države- naveo je Kurti.

Kurti ističe da Priština sluša sve savjete međunarodnih partnerea i da koordinacija sa njima nikada nije bila na višem nivou.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. septembar 2024 13:45