Miroslav Lajčak / - FOTO: EPA
30/08/2024 u 17:25 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Lajčak: Društva na Kosovu i u Srbiji nisu spremna za normalizaciju

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak rekao je da postoji rizik od destabilizacije Zapadnog Balkana, ukoliko se strane ne uključe u dijalog i nastave da preduzimaju nekoordinirane i hitne akcije. Smatra da društva na Kosovu i u Srbiji nisu spremna za normalizaciju.

Lajčak je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE), na marginama foruma Globsec, koji se održava u Pragu, priznao da nije dovoljno urađeno na implementaciji Ohridskog sporazuma, koji su Kosova i Srbija postigli prošle godine, ali da bolji dogovor nije moguće postići i da dve strane moraju da shvate da je napredak u dijalogu duboko povezan sa njihovim putem ka EU integraciji.

"Ako mene pitate, problem je što dva društva [na Kosovu i u Srbiji] nisu spremna za normalizaciju", istakao je Lajčak.

Na pitanje kako treba da se završi dijalog, čak i ako bi to podrazumijevalo međusobno priznanje, on je rekao da je na dvijema stranama da se o tome izjasne.

EU produžila mandat Lajčaku do 31. januara

-Dijalog je ključan za Kosovo i Srbiju ako su ozbiljni u pogledu svojih evropskih aspiracija. Zato što je EU vrlo jasno stavila do znanja da prije nego što se ozbiljno razmotri pristupanje, Kosovo i Srbija moraju normalizovati svoje odnose. Dakle, nema načina da se to zaobiđe. To je jedna stvar. Drugo, EU je posrednik u ovom procesu, ali proces je u vlasništvu dvije strane, Kosova i Srbije. I činimo sve da im pomognemo da normalizuju svoje odnose. Ali, kao što sam rekao, brzina procesa i rezultati procesa ne zavise od EU, zavise od strana u tom procesu. Kada se osvrnem na svoj mandat, postoje konkretni rezultati - rekao je Lajčak.

Komentarišući optužbe lidera sa Kosova, da su nepravedni prema toj zemlji, Lajčak kaže:

Dovoljno sam dugo u ovom poslu da znam sve te igre. Prije svega, lični napadi nisu evropski put. Mi to ne radimo u Evropi. Morate razmotriti probleme. Drugo, ono što se od Kosova traži u Ohridskom sporazumu je nešto na šta se Kosovo već obavezalo 2013. godine, pa čak i ratifikovalo u parlamentu. Recite mi kako je to nepravedno - rekao je Lajčak. 

Govoreći o proširenju, Lajčak je kazao da se dinamika već promijenila. 

-Za žaljenje je činjenica da je proces proširenja zaustavljen i to je velika greška i doprinijela je nizu negativnih dešavanja i dinamike u regionu. Evropska unija je shvatila da je to greška i da moramo biti ozbiljniji u pogledu proširenja. Paradoksalno, ovo buđenje je došlo kao posledica Putinove agresije na Ukrajinu kada je Evropska unija takođe odlučila da pozove Ukrajinu i Moldaviju da se pridruže EU - naveo je Lajčak.

Ovo je, kaže, velika nova prilika za Balkan.

-Vrata koja su bila zatvorena 10 godina su sada otvorena. Geopolitika jeste otvorila vrata, ali geopolitika neće donijeti članstvo Zapadnom Balkanu. Tako da je na svakoj zemlji Zapadnog Balkana da iskoristi ovu priliku dok su vrata otvorena. Dakle, postoji novi zamah, ali morate da uradite svoj domaći zadatak, morate da sprovedete svoje reforme. Ali ono što je zaista važno, u prošlosti ste možda bili spremni, ali su vrata bila zatvorena. Sada su vrata otvorena. To znači da oni koji su spremni i posvećeni imaju istorijsku šansu - naveo je Lajčak. 

(Opširnije OVDJE)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 19:57