/ Приштина - WIKIPEDIA
30/05/2021 u 13:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Лаjчак и Палмер сјутра у Приштини о диjалогу са Србиjом

Амерички стручњак за балканска питања Даниjел Сервер каже да ће заjедничком посјетом, неколико недјеља прије почетка разговора у Бриселу, двоjица представника пренијети поруку о важности и хитности процеса диjалога

Заjедничка посjета замjеника помоћника америчког државног секретара Метjуа Палмера и специjалног представника ЕУ Мирослава Лаjчака Косову требало би да донесе поруку за међусобну координациjу у вези са диjалогом, пише "Коха".

image
Мирослав Лајчак - WIKIPEDIA

Вјеруjе се да ће посјета представника САД и ЕУ Косову следеће недјеље бити усмјерена на инсистирање на наставку диjалога са Србиjом.

Палмер и Лаjчак боравиће на Косову у дводневноj посјети, коjа почиње сјутра.

image
Метју Палмер - YOUTUBE SCREENSHOT

Амерички стручњак за балканска питања Даниjел Сервер каже да ће заjедничком посјетом, неколико недјеља прије почетка разговора у Бриселу, двоjица представника пренијети поруку о важности и хитности процеса диjалога.

Према Сјерверу, САД и ЕУ нису биле координисане током администрациjе коjу jе водио Доналд Трамп. Сервер каже да оба партнера имаjу проблем са диjалогом Србиjе и Косова.

- Покушаваjу да проjектуjу поруку да су ЕУ и САД сада на истоj страни. Наравно, Американци и Европљани никада нису признали да су били на различитим странама, али jесу током Трампове администрациjе. САД нису урадиле много од онога што знам, али се сигурно труде да проjектуjу слику да подржаваjу Европску униjу. Али проблем коjи ЕУ и САД заиста имаjу jе таj што Београд ниjе спреман да настави са признавањем Косова. Ово ће ограничити спремност Приштине да позитивно одговори Србиjи на важна питања - рекао jе Сервери, додаjући да jе упркос томе у питањима као што су „нестала лица и финансиjска потраживања, могућ напредак“.

Дописник Кохе из Брисела Аугустин Паљокаj каже да jе ЕУ потребна америчка улога како би се повећало поверење косовске стране у оваj процес.

"Иако у ЕУ кажу да имаjу исти циљ као и САД, jедина разлика jе у томе што Европска униjа не може да тврди да jе циљ диjалога узаjамно признавање све док Американци то кажу. Као што jе познато, ЕУ не може имати jасан став о статусу Косова док пет држава чланица не призна независност Косова“, изjавио jе Паљокаj.

Из Европске униjе потврђуjући сарадњу са Сjедињеним Америчким Државама у вези са диjалогом између Косова и Србиjе, и кажу да jедва чекаjу следећи састанак.

Током посјете у понедјељак и уторак Палмер и Лаjчак састаће се са предсједницом Косова Вjосом Османи, премиjером Аљбином Куртиjем и двоjицом његових замјеника, Бесником Бисљимиjем и Доником Гервалом.

Наjављено jе да ће у уторак представници САД и ЕУ одржати заjедничку конференциjу за штампу. Очекуjе се да ће се косовски премиjер Аљбин Курти и предсједник Србиjе Александар Вучић састати у jуну, у наставку диjалога.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

25. septembar 2021 08:02