/ - FOTO: UNSPLASH - NIELS BOSMAN HRVATSKA, ZASTAVA HRVATSKE
21/11/2023 u 07:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske o protjerivanju diplomate: Korak ka pogoršanju odnosa

U potpunosti odbacujemo osnovu za protjerivanje akreditovanog hrvatskog diplomate“, navelo je hrvatsko ministarstvo u pisanom odgovoru

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske izrazilo je žaljenje zbog odluke Republike Srbije da prvog sekretara u ambasadi Hrvatske u Beogradu Hrvoja Šnajdera proglasi personom non grata, uz ocjenu da je riječ o koraku prema pogoršanju međusobnih odnosa dvije države.

- U potpunosti odbacujemo osnovu za protjerivanje akreditovanog hrvatskog diplomate“, navelo je hrvatsko ministarstvo u pisanom odgovoru agenciji Beta povodom protjerivanja hrvatskog diplomate.

Ministarstvo je ocijenilo da odluka Republike Srbije „predstavlja korak prema pogoršanju međusobnih odnosa, kao i daljoj destabilizaciji osjetljivih regionalnih političko-sigurnosnih prilika u vrijeme kada je stabilnost na jugoistoku Evrope od posebne važnosti za cijelu Evropu“.

Hrvatski diplomata proglašen za personu non grata u Srbiji

Uz to je izražena zabrinutost što, kako su naveli, protjerivanje hrvatskog diplomate predstavlja dodatni pritisak na zaposlene u hrvatskoj ambasadi u Beogradu, koji se posebno manifestuje u predizborno vrijeme u Republici Srbiji.

- S tim u vezi, izražavamo žaljenje što se anticipirana eskalacija odnosa od strane Republike Srbije u ovo vrijeme realizovala drastičnom odlukom o protjerivanju diplomate - istaklo je hrvatsko ministarstvo.

Dodaje se da ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske zadržava pravo da odgovori na taj potez „u vrijeme i na način koji odabere”.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. oktobar 2024 19:29