Јосип Броз Тито / - МИЛАДИН ВЕЉКОВИЋ
03/11/2021 u 13:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

На аукцији у Хонгконгу: Пронађен украдени Титов сат

Он додаје да у полицији постоји посебно одјељење које се бави тим криминалним пословима – крађом умјетнина, и да имају експерте из те области који умијеју да разликују фалсификате од оригинала.

Министарка културе и информисања Србије Маја Гојковић открила је да су пронађена украдена уметничка дјела као што је један бодеж и златан сат Патек Филип који је припадао некадашњем предсједнику Југославије - Јосипу Брозу Титу.

Гостујући на телевизији Прва, министарка културе је истакла да је данас на црном тржишту веома уносан посао крађа артефаката, и да је вриједност украдених ремек дјела из Србије око пола милиона евра.

Она је подсјетила на један од последњих нестанака, у питању је златна ташница, око које је избила велика афера током 2019. године, и за тим предметом се интензивно даноноћно трага.

Та умјетнина је благо са краја 19. и почетка 20. вијека, украдено из Музеја примењене умјетности (МПУ) из Београда, а те године су ишчезли и други предмети – наруквице, сатови, ланци, прстење.

Оно што је лепа вест јесте да је пронађен украдени бодеж из овог Музеја, и управо се води поступак против једног од починиоца тог кривичног дјела, како наводи Гојковић.

Такође, недавно је пронађен и чувени луксузни сат Патек Филип, који је припадао Јосипу Брозу Титу, за који Гојковић истиче да је тај сат нестао прије више од 10 година у Музеју Југославије, док је била актуелна изложба сатова које је предсједник Тито добијао на поклон или их је куповао и слагао у колекцији.

Након више од деценије, сат се појавио на редовној аукцији у Хонг Конгу и она је одмах обустављена, захваљујући директорки Музеја Југославије – Неди Кнежевић, која је алармирала цијели случај.

Додаје да у полицији постоји посебно одјељење које се бави тим криминалним пословима – крађом умјетнина, и да имају експерте из те области који умијеју да разликују фалсификате од оригинала.

Нагласила је да се старије и зрелије генерације стручњака у то разумију, али да се увелико уводе и нове, млађе снаге.

- Висина казне затвора се утврђује за починиоце према висини вриједности украденог предмета. Захвална сам толико посвећеном раду полиције на расветљавању ових случајева, као и представника установа културе, који не одустају деценијама уназад на откривању украдених дјела - подвукла је министарка.

Гојковић је подсјетила да је Министарство културе упутило допис свим установама културе Републике Србије да наведу детаљно шта све недостаје од украдених предмета.

Први су се одазвали Галерија Матице Српске у Новом Саду и Умјетничка галерија „Надежда Петровић“ из Чачка, а потом и сви остали.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 09:26