Prokletije / foto Facebook: Shërbimi i Kërkim-Shpëtimit Malor i Kosovës
01/04/2024 u 17:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO) Na Prokletijama poginula naučnica iz Hrvatske

Gorska služba spasavanja u Albaniji izvijestila je da je jedna hrvatska državljanka poginula nakon što je skliznula na planini Jezerski vrh.

Prema saopštenju, spaseno je do sada sedam planinara, četiri državljana Hrvatske i tri Srbije. Poginula Hrvatica je naučnica iz Osijeka, pišu 24sata.

- Naš tim, zajedno s albanskom državnom policijom i pripadnikom gorske službe traganja i spasavanja, krenuo je u akciju spasavanja iz doline Valbona te su helikopterom prevezeni do obližnje tačke, gdje je bilo moguće sletjeti. Najprije je obavljen pristup unesrećenoj L.Ž., rođenoj 1981. godine, koja je zadobila smrtonosne povrede i pronađena je bez znakova života. Svi su prevezeni u najbližu bolnicu - javlja Gorska služba traganja i spasavanja Kosova.

Pored njih oglasio se i Planinarski savez Srbije.

Planinarski savez Srbije objavio je da trojica srpskih planinara nisu povrijeđeni u akciji spasavanja na Prokletijama u Albaniji, zajedno sa još četvoricom planinara iz Hrvatske, dok je jedna državljanka Hrvatske, iz Osijeka (43) tragično izgubila život nakon pada, prilikom uspona na Jezerski vrh (Maja Jezerce).

- Grupa sastavljena od trojice muškaraca iz Srbije susrela je na kratko grupu iz Hrvatske koja se penjala na Jezerski vrh. Dvojica su rekreativci, a treći je član Planinarskog saveza Srbije. Ovo nije bila organizovana planinarska akcija, nego su se oni samostalno organizovali. Poslije nesrećnog slučaja, kada je planinarka nastradala, pomogli su ostatku grupe iz Hrvatske da se spusti sa vrha u čijoj blizi se i desio pad (proklizavanje), dok je u međuvremenu rađen transport tijela od strane Gorske službe spasavanja Kosova. Iz te spasilačke službe su napomenuli da je u posljednje vrijeme ovo četvrti slučaj njihovog angažovanja na istom mjestu pa shodno tome treba da se obavijesti planinarska zajednica regiona o tom kritičnom detalju pri usponu na Jezerski vrh - navodi se iz Komisije za preventivu i bezbednost u planinama Planinarskog saveza Srbije.

Jezerski vrh je najviša tačka Prokletija (2.694 metara nadmorske visine).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 11:55