Обиљежено 29 година од напада на колону JНА / - Извор: Зрна
15/05/2021 u 15:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Обиљежено 29 година од напада на колону JНА приликом повлачења из Тузле

Цвијеће jе положио и предсједник Борачке организациjе Републике Српске Миломир Савчић и одао пошту за 54 припадника ЈНА коjи су страдали приликом напада на колону

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић у суботу jе, поводом 29 година од напада на колону некадашње ЈНА приликом повлачења из Тузле, положио вијенац код спомен-костурнице на гробљу Пучиле у Биjељини. Цвијеће jе положио и предсједник Борачке организациjе Републике Српске Миломир Савчић и одао пошту за 54 припадника ЈНА коjи су страдали приликом напада на колону, пише Н1.

Цвијеће су положили и припадници JНА коjи су преживјели напад, делегациjе града Биjељина, са градоначелником Љубишом Петровићем на челу, градске Борачке организациjе, као и представници Трећег пјешадиjског (РС) пука.

Представници броjних градских одбора политичких партиjа присуствовали су помену на Пучилама и одали пошту настрадалим припадницима некадашње JНА.

Припадници тадашњег МУП, Териториjалне одбране Тузла и паравоjних формациjа „Зелене беретке“ напали су 15. маjа 1992. године колону ЈНА у Тузли коjа jе, на основу претходно постигнутог договора, требало да напусти касарну „Хусинска буна“.

Тада су убиjена 54 воjника, а 44 су рањена.

Апелациони суд у Београду у марту 2016. године правоснажно jе ослободио припадника полициjе БиХ Илиjу Jуришића оптужби за ратни злочин, jер ниjе било доказа да jе наредио напад на колону воjника JНА у Тузли 1992. године. Том одлуком преиначена jе првостепена пресуда Оделења за ратне злочине Вишег суда у Београду, коjом jе Jуришић првобитно био осуђен на 12 година затвора.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 14:37