Vjosa Osmani / - FOTO: PREDSJEDNIšTVO
31/08/2024 u 16:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Osmani: Srbija jača ilegalne strukture, ugrožavaju Srbe na Kosovu

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani kritikovala je na forumu o sigurnosti "GLOBSEC" u Pragu Evropsku uniju (EU) da je u procesu eurointegracija i dijaloga o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda pristrana prema Srbiji, na štetu Kosova koje jedino u regiji nema status kandidata za prijem EU.

- Mi smo jedina zemlja koja nema kandidatski status iako smo 100 posto uskladili vanjsku politiku sa politikom EU-a, naš parlament vodi računa da svi zakoni budu u skladu sa evropskom legislativom, više od 90 posto ljudi na Kosovu je za EU - kazala je Osmani, prenosi Avaz.

Porekla je da na Kosovu ima albanskog etničkog nacionalizma i kazala da Kosovo ima "najnapredniji mogući" Ustav u vezi s manjinskim pravima.

Za probleme i tenzije na sjeveru Kosova naseljenom srpskom manjinom, optužila je Srbiju jer ne ispunjava svoju obavezu da tamo raspusti paralelne institucije i strukture.

- Srbija neprestano jača ilegalne strukture toliko da se pretvaraju u mafijaške i ugrožavaju Srbe na Kosovu. To su grupe kriminalaca koje plaća Srbija, a nakon incidenta, kao u septembru prošle godine, pruža im utočište i krije ih. Od te Vučićeve mafije na Kosovu najviše stradaju kosovski Srbi - kazala je Osmani.

Vučić: Važno što su EU i SAD osudili Kurtijevo ponašanje

EU je Osmani optužila da Srbiji toleriše to što ne usklađuje svoju vanjsku politiku sa evropskom i uprkos tome dobija najviše evropskih sredstava, a toleriše i što Srbija ne ispunjava svoje obaveze iz oko 40 sporazuma koji su u dijalogu Beograda i Prištine potpisani od 2014. godine.

- Ako nema balansa, nito ne treba sanjati o rezultatima koji bi se mogli primijeniti. Potpisan je sporazum (o normalizaciji odnosa) 2023. godine, a kasnije aneks. To je sporazum koji legalno obavezuje. Ako se jedna strana povuče, druga strana onda nema obaveze - kazala je Osmani.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. septembar 2024 03:41