Aleksandar Vučić / - FOTO: PRINTSCREEN/TVPINK
31/08/2024 u 14:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Vučić: Važno što su EU i SAD osudili Kurtijevo ponašanje

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da je potpuno jasno da Aljbin Kurti sve što radi, radi bez dogovora sa međunarodnim partnerima, te da je važno što su i SAD i EU reagovali i osudili takvo djelovanje.

Vučić je novinarima u Pragu prenio da je o Kosovu razgovarao sa Miroslavom Lajčakom, ali i sa svima sa kojima se susreo.

- Važno je što su Evropljani i Amerikanci osudii Kurtijevo ponašanje i što Kfor drži čvrto poziciju u vezi sa mostom na Ibru- rekao je predsjednik Srbije.

Rama: Srbija i Kosovo da prevaziđu konflikt

Naglasio je da ne razumije u potpunosti šta je krajnji cilj albanskog rukovodstva u Prištini, osim želje da se isprovocira Srbija.

- Šta je smisao, da zauzmete neku sobu, zgradu i šta onda? Da je zauzmete na mjesec dana. I šta onda?- zapitao se predsjednik Srbije.

Ukazao je da je potpuno jasno da Kosovo sve radi bez dogovora sa partnerima, koji su ga "rodili" i napravili.

- I sve što rade, rade na destabilizaciji regiona. Ne vidim da je to mudra politika. Mi ćemo da se ponašamo odgovorno- dodao je Vučić.

Izrazio je uvjerenje da će predstavnici Srpske liste prenijeti zabrinutost u razgovoru sa Kvintom.

- Radićemo sa našim narodom, a oni će primanja dobijati kako god- izričit je Vučić.

Naveo je i da, ukoliko postoji neka sitnica u svom zlu, koja nije loša, onda je to činjenica da polako pa sigurno svijet počinje da razumije ko stvarno, suštinski pravi probleme.

Vučić je prenio da je imao otvoren razgovor sa Lajčakom, kao i sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, te sa finskim predsjednikom Aleksandrom Stubom.

- Imali smo dobre razgovore i važno je što svi mislimo da Kina ima izuzetno značajnu, odlučujuću ulogu u uspostavljanju mira u svijetu. I u skladu sa tim ćemo razmenjivati stavove, nade i svoja očekivanja i uputiti molbe Kini da se što pre uključi u rešavanje problema po pitanju mira- rekao je Vučić.

Najavio je i da će predsjednik Češke Petr Pavel uskoro doći u posjetu Srbiji.

- Obnovili smo stare, napravili neke nove kontakte i nadam se da ćemo prije kraja godine vidjeti napredak Srbije na evropskom putu. A, stvarno nisam u stanju da obećam da ćemo da budemo dio EU 2028. jer bi to bilo neozbiljno sa moje strane. Ne volim da govorim neistine svom narodu zarad političkih poena. Ako bude, biću najsrećniji na svijetu i priznati da sam promašio, ali se plašim da nisam promašio i u onim drugim procjenama što se tiče situacije na ratištu-rekao je Vučić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 23:06