/ - FOTO SKRINšOT YOUTUBE
14/10/2023 u 13:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Petković: Kurti administrativnim uputstvom želi da zadrži lažne gradonačelnike

Kako je dodao, teror koji je Kurti do neizdržljivosti pojačao, posebno nakon tih nelegitimnih izbora, ima za cilj etničko čišćenje srpskog naroda naročito sa sjevera Kosova

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocijenio je da stav Prištine da lokalni izbori u četiri opštine na sjeveru Kosova mogu da se održe samo na osnovu administrativnog uputstva ukazuje da kosovski premijer Aljbin Kurti ne želi da sprovede te izbore i ističe da su upravo izbori jedino rješenje za momentalnu deeskalaciju.

Petković ističe da Kurti traži sve moguće načine da izbjegne i odloži izbore jer zna da bi "Srbi na njima stali na kraj njegovim gaulajterima", prenosi Kosovoonline.

- Takozvano administrativno uputstvo nije ništa drugo do način na koji Kurti želi po svaku cijenu da zadrži lažne gradonačelnike i njihove odbornike koji su okupirali sjever. Kurtijevi gaulajteri koji su osvojili 3,5 odsto albanskih glasova na kontejner-izborima na sjeveru, nikoga ne predstavljaju i zato nemaju nikakav legitimitet- naveo je Petković, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Kako je dodao, teror koji je Kurti do neizdržljivosti pojačao, posebno nakon tih nelegitimnih izbora, ima za cilj etničko čišćenje srpskog naroda naročito sa sjevera Kosova.

Usled nezapamćenog pritiska i nasilja Kosovske policije prema Srbima jedino rešenje za momentalnu deeskalaciju jeste održavanje izbora na sjeveru, naglašava Petković i dodaje da su izbori i jedini uslov za momentalno povlačenje Kurtijeve specijalne policije. 

- Umjesto da se organizuju izbori na kojima bi učestvovali Srbi, Kurti je svojim administrativnim uputstvom namjerno zakomplikovao situaciju, uvodeći besmislenu proceduru koja podrazumijeva nekakvu peticiju, zatim referendumsko izjašnjavanje, pa tek na kraju održavanje izbora i sve to sa dugim vremenskim rokovima. Time je Kurti najdirektnije slagao predstavnike EU i SAD, s obzirom na to da je javno obećao da će organizovati izbore- naveo je direktor vladine Kancelarije za KiM. 

Kako zaključuje, to ne čudi jer su svi mogli da vide da Kurti nije nikakav mirotvorac, već balkanski piroman, koji izbore na sjeveru ne želi i koji je lično naredio svojim lažnin gradonačelnicima da ne smijeju da podnesu ostavke.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 06:21