Зоран Заев / - РТРС
27/11/2021 u 09:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

СДСМ прихватио оставку Заева на функцију председника партије

Кузеска је додала да је Централни одбор СДСМ одлучио да се избори одрже 12. децембра. Подношење кандидатура почиње данас и трајаће седам дана

Централни одбор СДСМ прихватио је оставку премијера Сјеверне Македоније Зорана Заева на мјесто предсједника партије и започео процес за избор новог лидера, изјавила је портпаролка владајуће странке Богданка Кузеска. Она је на конференцији за новинаре, пола сата после поноћи, рекла да је "Централни одбор СДСМ констатовао да је подношење оставке Заева, потребно да би почели унутарпартијски избори, јавља Н1.

Кузеска је додала да је Централни одбор СДСМ одлучио да се избори одрже 12. децембра. Подношење кандидатура почиње данас и трајаће седам дана.

Централни одбор је донио одлуку за расписивање и спровођење унутарпартијских непосредних избора за новог предсједника партије, на чијем челу је Заев од 2013. године.

Потпаролка СДСМ је рекла да је Заев на сједницама Извршног и Централног одбора „информисао да је парламетарна већина стабилна“, да је тренутно 61 посланик у Собрању од 120 мјеста и да очекује да се „створи могућности да се додатно увећа“.

- То је важно за одржаваје европског пута државе и због изазова у предстојећем периоду који су пред грађанима. Централни одбор СДСМ сматра да има простора за преговоре у укључивању партије Алтернатива у владајућу већину на основу принципа вриједности и програма - рекла је Кузеска.

На питање каква ће бити улога Заева у СДСМ после 12. децембра, она је рекла да ће бити „активан члан, који ће бити ‘вјетар у леђа партији'“.

Заев је 31. октобра усмено поднио оставку на мјесто премијера Сјеверне Македоније и лидера СДСМ због лоших резултата на локалним изборима, али је на партијским органима 9. новембра одлучено да оставке одложи на неодређено вријеме.

Разлог за то одлагање је, како је тада објашњено, да би се ојачала уздрмана парламентарне већине и да не би била пропуштена могућност да земља у децембру почне преговоре са ЕУ.

Након неуспјелог покушаја опозиције на челу са конзервативном странком ВМРО-ДПМНЕ да 11. новембра у парламенту сруши владу, Заев је почео преговоре са појединим опозиционим партијама, међу којима је албанска Алтернатива са четири посланика, како би ојачао парламентарну већину.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. maj 2024 06:54