/ - SHUTTERSTOCK
11/07/2024 u 12:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Skupština Kosova usvojila Deklaraciju o Srebrenici

Skupština Kosova danas je na vanrednoj sjednici usvojila Deklaraciju o odavanju počasti i sjećanju na žrtve masakra u Srebrenici 1995. godine.

Zamjenik predsjednika parlamenta Bahrim Šabani, koji je iz multietničke zajednice, rekao je da Skupština Kosova visoko cijeni usvajanje rezolucije Generalne skupštine UN o Međunarodnom danu sjećanja na genocid u Srebrenici iz 1995. godine, kao i iznjete stavove i argumente u njoj.

- Kosovo kroz ovu izjavu snažno podržava ocjenu Generalne skupštine UN da je krivična odgovornost po zakonu za zločin genocida individualizovana i da se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj grupi ili drugima, ili bilo kojoj grupi u cjelini“ - kazao je Šabani, prenosi N1.rs.

Gorčević o genocidu u Srebrenici: Godišnjice ovog masakra moraju biti prilika za sjećanje istine

On je naveo da je Kosovo Deklaraciju o Srebrenici donelo „u znak podrške Rezoluciji Ujedinjenih nacija o Međunarodnom danu sjećanja na genocid u Srebrenici“.

Milatović: Stradanje srebreničkih žrtava bolna opomena da se zlo iz jula 1995. nikada ne smije ponoviti

Istakao je da Deklaracija predstavlja „čvrstu posvećenost“ Kosova održavanju stabilnosti i promovisanju jedinstva različitosti u Bosni i Hercegovini, potvrđujući protivljenje Kosova „nekažnjivosti za genocid, zločine protiv čovječnosti, ratne zločine ili druga kršenja međunarodnog humanitarnog prava i ljudskih prava“, uz zahtjev za „održiv mir, pravdu, istinu i pomirenje“.

- Povodom ovog dana, Kosovo će organizovati posebne događaje i aktivnosti u znak sjećanja i odavanja počasti žrtvama genocida 1995. godine u Srebrenici, kao i odgovarajuće aktivnosti edukacije i podizanja svijesti javnosti - dodao je Šabani.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
07. septembar 2024 23:29