/ foto: Uprava policije CG
26/11/2022 u 09:21 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Slučaj 430 kg kokaina: Isporuka prvo za Pirej, pa za Crnu Goru

Uhapšeni su Klajdi Vrioni, Redion Meši, Bledar Matoši i Marildo Rona, pišu albanski mediji

Novinarka Anila Hodža saopštila je detalje o grupi uhapšenoj nakon otkrića kokainske laboratorije u Frakulu u Fieru, gdje je između vrećama hemijskog đubriva pronađeno 430 kilograma kokaina.

image
foto: Uprava policije CG

Pozvana u Top vesti, Hodža je rekao da je plan za donošenje droge počeo u januaru, prenosi Lapsi.al. Hodža je rekao da je prvo otvorena firma, a potom je slijedio transport vreća hemijskog đubriva. Ona je rekla da SPAK ima u rukama presretanja koja dijele uloge onih koji su uključeni. Za četvoricu uhapšenih iz Tirane, Hodža je rekao da su oni "žiranti" robe.

Kako je navela, pokrenute su akcije za otvaranje preduzeća koje bi se bavilo uvozom hemijskog đubriva i egzotičnog voća.

"Mjesecima kasnija grupa se formirala. Isporuka je počela u maju. Prvo u Pireju, pa u Crnoj Gori. Četvorica mladića vezanih lisicama u Tirani, Klajdi Vrioni (Kodra), Redion Meši, Bledar Matoši i Marildo Rona bili su garanti koji će ga sigurno odvesti na odredište“, rekla je Anila Hodža.

(FOTO) UP: Zaplijenjeno 430 kg kokaina, uhapšeno deset osoba u Albaniji

Kako je juče saopšteno iz crnogorske policije, zajedničkom akcijom službenika Uprave policije i Uprave prihoda i carina, u saradnji sa policijskim službenicima Republike Albanije i koordinaciji sa Višim državnim tužilaštvom Crne Gore i nadležnim državnim tužilaštvom Republike Albanije realizovana je višemjesečna međunarodna aktivnost kodnog naziva Port u Crnoj Gori, a kodnog naziva Konsistenca u Republici Albaniji.

- Ova akcija rezultirala je zaplijenom oko 430 kilograma  opojne droge kokain  i lišavanjem slobode deset osoba, državljana Republike Albanije, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Policijski službenici su preduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a uz primjenu mjere tajnog nadzora u odnosu na objekat, zajedno sa albanskim kolegama realizovali gore navedenu aktivnost i tom prilikom na teritoriji Republike Albanije zaplijenili oko 430 kilograma  opojne droge kokain, ulične vrijednosti oko 40 miliona eura. Takođe, ovom prilikom zaplijenjeno je više komada oružja (tri pištolja, tri automatske puške i veća količina municije različitog kalibra), tri vozila i oko 20 hiljada eura. Naime, 7. jula 2022. godine u Luku Bar iz luke Buenaventura – Columbia, brodom „Monte Cervino“ dopremljen je kontenjer u kojem se nalazilo organsko đubrivo raspoređeno na 20 paleta. Predmetni tovar je kroz Crnu Goru bio u tranzitu, dok je krajnja destinacija bila Republika Albanija- navode iz Uprave policije.

Povećava se značaj luka Albanije i Crne Gore u trgovini kokainom

Službenici Uprave prihoda i carina su na osnovu svojih carinskih ovlašćenja izvršili otvaranje kontejnera i istovar robe, gdje na licu mjesta sa raspoloživom opremom nijesu mogli utvrditi tačan hemijski sastav pristigle robe o čemu su obavjestili službenike Uprave policije.

- Službenici Uprave policije su nakon utvrđenog hemijskog sastava od strane Forenzičkog centra, u saradnji sa policijskim službenicima Republike Albanije, a u koordinaciji državnog tužioca Višeg državnog tužilaštva u Podgorici i nadležnog tužioca Republike Albanije, sprovodili mjeru tajnog nadzora – praćenje prevoza i isporuke predmeta krivičnog djela (kontrolisanu isporuku). Ova aktivnost je juče, uz aktivno učešće pripadnika crnogorske policije, rezultirala zaplijenom 595 džakova organskog đubriva, za koje se osnovano sumnja da se u njima nalazi oko 430 kilograma opojne droge kokain i lišavanjem slobode deset lica na teritoriji Albanije, dok se određeni broj lica još uvjek potražuje- navode iz Uprave policije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 10:03