Kristijan Šmit / - SCREENSHOT YOUTUBE
09/07/2024 u 21:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Šmit: Ne postoji zakonit način za otcjepljenje entiteta od BiH

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (BiH) Kristijan Šmit izjavio je da ne postoji zakonit način za otcjepljenje entiteta od BiH, objasnivši da oni nisu države.

- Entiteti postoje samo zato što postoji BiH. Ko god to dovodi u pitanje, prihvata sukob, a međunarodna zajednica to neće dozvoliti, istakao je Šmit, saopšteno je iz Kancelarije visokog predstavnika (OHR).

Šmit je danas održao vanredni sastanak sa ambasadorima Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira (PIK), sa kojima je razgovarao o aktuelnim dešavanjima u BiH, uz posebnu pažnju koju je posvetio ponovljenim najavama o otcjepljenju koje dolaze od rukovodstva Republike Srpske (RS).

- Ovakve se najave ponekad odbacuju kao puka politička retorika. Ja ne mislim tako – svjedočimo sprovođenju političke agende kojom se ugrožava teritorijalni integritet BiH, naveo je visoki predstavnik.

Prema njegovim riječima, zvaničnici RS bi trebalo da objasne svoju kritiku sprovođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Otcjepljenje od države BiH u svakom slučaju nije opcija. Evropske integracije ne smiju da budu dovedene u pitanje. Ali, moramo garantovati i prava entiteta, što već i radimo. Svi u BiH imaju pravo da žive u miru i bez diskriminacije, kazao je Šmit.

Još je naveo da OHR vrlo pažljivo prati da li se i kakve aktivnosti preduzimaju u RS, koje bi mogle voditi ka narušavanju reda u BiH.

- Međunarodna zajednica garantuje postojanje države BiH, kao i mir i bezbjednost svih građana ove zemlje. Niko nema pravo da to ugrožava. Svaki pokušaj destabilizacije smatram ozbiljnim ugrožavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, naglasio je visoki predstavnik.

Šmit smatra da su građani BiH napravili iskorake ka pomirenju i suživotu, koji su, kako je ocijenio, prije trideset godina djelovali nezamislivo.

- Zato je jasno u kom pravcu sve zajednice u ovoj zemlji žele ići – ka prosperitetnoj budućnosti u Evropskoj uniji. To je ono što političke elite moraju ostvariti, rekao je Šmit nakon sastanka.

Dodik: Uskoro predlog za političko razgraničenje sa Federacijom, Srbi neće ratovati, ali će se braniti

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. septembar 2024 02:06