Кристијан Шмит / - интернет
01/12/2021 u 11:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шмит: Ситуација у БиХ лоша, брине ме да не прерасте у нешто горе

Он сматра да међународна заjедница треба да спречи додатно компликованjе ситуациjе у БиХ

Високи представник у Босни и Херцеговини (БиХ) Кристиjан Шмит рекао jе да jе ситуациjа у Босни и Херцеговини тренутно лоша и да jе то навео и у свом извjештаjу генералном секретару и Савjету безбjедности УН.

 - Посебно сам се осврнуо на све већу нефункционалност државе и хушкачку реторику. Наjвише ме брине управо могућност њеног прерастања у нешто горе -  рекао jе Шмит за Ал Џазиру Балканс.

Додао jе да никада ниjе доживио да jедан такав извjештаj изазове толико занимања у међународним круговима.

Коментаришући наjаве српског члана Предсjедништва БиХ Милорада Додика да ће Република Српска повући сагласност на постоjанjе Оружаних снага БиХ и да ће поново бити формирана Воjска РС, Шмит jе казао да jе "риjеч о тактици, jер не личи на тренутну стратегиjу".

 - Али, тактику jе могуће jедноставно промиjенити и усмjерити ка правцу своjеврсног распада. Кажу да Додик тражи мирно раздруживанjе, што jе само по себи противно Деjтонском споразуму - оциjенио jе Високи представник у БиХ.

Према његовим риjечима, дио званичника и особа на одговорним позициjама у земљама региjе сматра да мирно раздруживанjе ниjе опциjа и да постоjи опасност од ширенjа сукоба.

 - У сваком случаjу, исклjучио бих могућност рата. Нико, па ни Милорад Додик са своjим популистичким приступом, не повлачи потезе коjи би водили у рат. Ипак, његове би изjаве могле бити погрешно схваћене, стога бисмо требали предузети нешто -  рекао jе Шмит.

Он сматра да међународна заjедница треба да спријечи додатно компликованjе ситуациjе у БиХ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 09:18