Фото: Инстаграм
01/07/2021 u 09:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Споменик патријарху Павлу изазвао различите реакције, неће остати у Вишеграду

Како је саопштено из Андрићевог института, скулптура је само експонат који је био изложен због свечаности која је традиционално организована на Видовдан

Скулптура српског патријарха Павла од плетене жице, рад вајара Љубомира Лацковића не представља споменик који ће трајно остати испред Византијског двора у Андрићграду, пише Klix.ba.

Како је саопштено из Андрићевог института, скулптура је само експонат који је био изложен због свечаности која је традиционално организована на Видовдан. У саопштењу је појашњено да је ова скулптура била изложена са циљем да се публици приближи рад скулптора Лацковића, преноси Klix.ba.

(ФОТО) Погледајте како изгледа споменик патријарху Павлу у Вишеграду

-Патријарх Павле ће, као неизбјежни стуб духовности и српског идентитета свакако добити споменик у Андрићграду међу осталим великанима српске културе, али тек након конкурса који ће расписати Андрићев институте- наведено је у саопштењу.

Споменик патријарху Павлу, аутора Лјубомира Лацковића, свечано је на Видовдан откривен на Византијском тргу у Андрићграду. Лацковић је рекао да је споменик висок 1,7 метара, те да га је направио за око два мјесеца.

-Раније сам радио један мањи споменик патријарху Павлу, учествовао сам и у раду Ликовне колонији у Андрићграду, а претпрошле године сам излагао. Мој рад се свидио Емиру Кустурици и он ме позвао да ове године реализујемо ту идеју-рекао је Лацковић.

Споменик је изазвао много различитих реакција. Док се некима свидио, други су казали да је неприхватљив. Многи други корисници друштвених мрежа изнијели су мишљење да споменик не одговара поглавару Цркве, а неким се учинило да више подсиећа на створења из филмове научне фантастике.

На друштвеним мрежама освануле су бројне шале на рачун споменика.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 19:21