Hašim Tači / - (Фото EPA-EFE/KOEN VAN WEEL)
26/06/2024 u 17:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Suđenje Tačiju: Iskaz svjedoka iza zatvorenih vrata, sudije izuzele optužbe protiv Seljimija

Haški proces bivšem vođi OVK Hašimu Tačiju i saoptuženima za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, nastavljen je danas iskazom zaštićenog svjedoka optužbe iza zatvorenih vrata.

Zajedno sa Tačijem, za zlodjela nad Albancima, Srbima i Romima u više od 40 pritvora OVK, optuženi su Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Svi su u vrijeme obuhvaćeno optužnicom bili članovi Glavnog štaba OVK i takozvane privremene vlade Kosova.

Današnji svjedok, čiji je identitet zaštićen šifrom 4846, na albanskom jeziku je dao zakletvu da će govoriti istinu, a zatim je zasjedanje suda bilo zatvoreno, prenosi N1.

Kako je ranije objavljeno na internet stranici Specijalizovanih vijeća Kosova, raspravno vijeće nije tužiocima dozvolilo da svjedoka ispituju o dvije optužbe koje je on, u ranijim izjavama, iznio protiv trećeoptuženog Seljimija.

Svjedok je u tim izjavama optužio Seljimija da je, u dva odvojena incidenta, učestvovao u ubistvu jedne osobe i ispitivanju, zlostavljanju i usmrćivanju drugog lica.

Seljimijeva odbrana tražila je da se te optužbe izuzmu iz iskaza svjedoka 4846 zato što nisu navedene u optužnici.

Raspravno vijeće predsjedavajućeg Čarlsa Smita taj je zahtev usvojilo, ocjenjujući da „nema vjerodostojne veze“ između Seljimija i smrti prve osobe, niti dokaza da je ta osoba „bila ubijena zato što je ‘kolaborant‘“.

Produžen pritvor Tačiju i Veseljiju

Sudije su utvrdile i da su svjedokove izjave bile „u velikoj mjeri nedosledne“, „djelimično relevantne“ za navode optužnice i da imaju „ograničenu dokaznu vrijednost“.

Uz slično obrazloženje, vijeće je izuzelo i dio iskaza u kojem svjedok optužuje Seljimija da je drugu osobu ispitivao i maltretirao pod optužbom da je „kolaborant“.

Sistematsko nasilje nad svima koje je vrh OVK proglasio za „protivnike“ – uključujući Albance nazvane „kolaborantima“, Srbe i Rome – bilo je, po optužnici, suština udruženog zločinačkog poduhvata čiji su protagonisti bili Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići.

Optužnica u 10 tačaka tereti Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje dvije tačke i ubistva dvije tačke.

U šest tačaka optužnice, ta krivična djela kvalifikovana su kao zločin protiv čovječnosti, a četiri tačke kao ratni zločin.

Svi optuženi su u pritvoru u Hagu od novembra 2020. godine, kada su bili uhapšeni na Kosovu. U prvom pojavljivanju pred sudijom, negirali su krivicu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. jun 2024 17:54