/ - фото: Пиксабеј
09/06/2021 u 18:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Словениjи епидемиjа мишjе грознице

Ове године рачунамо на праву епидемиjу и рекордан броj, jер се опасност од преноса заразе jавља у љетњим мjесецима, све до средине jесени, казала је Грилц

У Словениjи jе ове године забиљежено више од 200 случаjева мишjе грознице, што говори о порасту заражених у односу на прошлу годину када их jе укупно било 252, изjавила jе данас епидемиолошкиња Ева Грилц из Националног института за jавно здравље. Како jе додала ове године рачунаjу на праву епидемиjу.

– Ове године рачунамо на праву епидемиjу и рекордан броj, jер се опасност од преноса заразе jавља у љетњим мjесецима, све до средине jесени – рекла jе Грилц уз оцjену да jе томе доприниjела повећана популациjа мишева због прошлогодишњег богатог приноса сjеменског жира у шумама коjим се хране ти глодари.

Врхунац сезоне вирусне мишjе грознице коjа се расиjава из измета тих глодара jе краjем jуна и почетком jула, када броj приjава почиње да пада, прениjела jе агенциjа Хина упозорење здравствене службе.

У микробиолошкоj лабораториjи Медицинског факултета у Љубљани, коjа jе jедина диjагностиковала хантавирусну инфекциjу коjа узрокуjе мишjу грозницу, кажу да имаjу пуно посла.

Од 516 узорака, 203 су била позитивна на хантавирус, а неки пациjенти са високом температуром мислили су да су заражени корона вирусом.

– Радимо на хитним случаjевима и ниjесмо очекивали да ће се епидемиjа мишjе грознице тако брзо поновити послиjе оне из 2019. године", рекла jе Татjана Авшич Жупанц из Института за микробиологиjу и имунологиjу Медицинског факултета у Љубљани.

Љекари коjи раде са онима коjи заврше у болничком кревету наводе да до сада ниjесу имали озбиљниjих компликациjа, иако болест може да веома оштети jетру и пациjент заврши на диjализи, а смртних случаjева ниjе било.

Вирус се у тиjело човjека уноси удисањем прашине од осушеног измета миша, на примjер приликом чишћења подрума и остава, рада у шуми, складиштима, пољима, чак и током камповања у природи.

Здравствене власти препоручуjу да просториjе у коjима су били глодари прво треба провjетрити наjмање 30 минута и приликом чишћења носити маску и користити средства за дезинфекциjу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 21:02