/ - фото: Пиксабеј
14/08/2021 u 06:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Словенији на планинарењу ове године страдало 22 људи

Спасиоци су у готово 400 интервенциjа током овогодишње сезоне извукли 216 повриjеђених и оних коjи су доживjели срчани удар

Двадесет и двоjе људи смртно jе страдало ове године приликом планинарења у Словениjи, обjавила jе данас спасилачка служба.

У словенским планинама, коjе годишње имаjу до милион и по посjетилаца, смртно настрада у просjеку тридесетак људи.

Спасиоци су у готово 400 интервенциjа током овогодишње сезоне извукли 216 повриjеђених и оних коjи су доживjели срчани удар, преноси Хина, јављају медији.

Хитна служба jе упозорила планинаре да мораjу имати план и потребну опрему те да не смиjу прецjењивати сопствене физичке способности.

"Ниjе добро што на терену jош увиjек сусрећемо онемоћале планинаре коjи се не могу вратити у долину путем коjим су дошли или се то не усуде, а међу њима jе доста оних из алпских држава за коjе би се очекивало да имаjу планинарско искуство и свиjест", кажу спасиоци.

Уз повриjеђене или погинуле на скиjању и спуштању падобранима или моторним змаjевима, планинари страдаjу приликом клизања или одрона камења, а пет до десет смрти догоди се због срчане капи.

Планине су дио словенске туристичке понуде коjу промовишу политичари, посебно премиjер Jанез Jанаша, одушевљени алпинист.

Он jе ове године, уочи почетка словенског предсjедања ЕУ-ом, на наjвиши врх Триглав водио аустриjског колегу Себастијана Курца и шефа дипломатиjе ЕУ Жозепа Борела.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 15:49