Zoran Galić / - DNEVNI AVAZ
09/07/2024 u 15:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

U toku hapšenja po nalogu tužilaštva BiH: Zamjenik direktora SIPA-e u bjekstvu

Zoran Galić, zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) nije pronađen danas na svojoj adresi prije nego što su jutros pripadnici policijskih agencija iz BiH došli pred njegovu kuću u Posušju, a kako bi bio uhapšen.

Iz Tužilaštva BiH je navedeno da se sumnja da je za sada nepoznata osoba iz institucija uključenih u istragu, osumnjičenom Galiću dostavila informaciju o istrazi i njegovom hapšenju.

Galić je, dodaje se, poslije toga, 8. jula, u popodnevnim časovima ilegalno prešao granicu BiH i pobjegao u Hrvatsku gdje se i sada nalazi.

Zoran Galić je u prošlom mandatu bio direktor Granične policije BiH i državno Tužilaštvo ga tereti da je u tom periodu počinio više krivičnih djela, od primanja mita do zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.U današnjoj akciji, koja se sprovodi po naredbi Tužilaštva BiH, uhapšeni su pomoćnik komandira Jedinice Granične policije Trebinje Blagoje Milović, kao i Ivica Bago, koji se sumnjiče za organizovani kriminal, nedopušten promet akciznih proizvoda, te zloupotrebu položaja ili ovlaštenja. Ovu istragu Tužilaštvo BiH sprovodi zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), dok hapšenja vrše pripadnici Sipa.

Istraga u ovom predmetu korupcije visokog nivoa se nastavlja, a sprovodi se uz direktnu podršku EUROPOL-a, navedeno je iz Tužilaštva BiH.

Galić je osumnjičen u okviru akcije koja se predvodi prema nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine usmjerene protiv krijumčara akciznim robama.

Krivična djela za koja Tužilaštvo sumnjiči Galića počinjena su u periodu dok je on obavljao dužnost direktora Granične policije BiH, a sve je otkriveno nakon “raspakivanja” Sky aplikacije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
07. septembar 2024 03:00