Unspalsh, ilustracija
28/07/2021 u 15:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Тужилаштво БиХ већ стигле пријаве за негирање геноцида

Босни и Херцеговини од данас је забрањено негирање геноцида и других ратних злочина, као и величање ратних злочинаца

На основу пријава неколико грађана, Тужилаштво Босне и Херцеговине већ је формирало предмете због негирања геноцида, потврдио је портпарол овог тужилаштва Борис Грубешић.

-Након што је Високи представник у петак објавио одлуку, у наредним данима већ смо почели да примамо пријаве од неколико грађана, тако да су неки предмети већ формирани- рекао је Грубешић за Радио слободна Европа (РСЕ).

У Босни и Херцеговини од данас је забрањено негирање геноцида и других ратних злочина, као и величање ратних злочинаца, тако да је нејасно да ли ће пријаве о негирању геноцида изнијте претходних дана имати правно дејство.

Допуне Кривичног закона БиХ, које је наметнуо високи представник Валентин Инцко коме за три дана престаје мандат у БиХ, званично су објављене у Службеном гласнику БиХ 27. јула, када су објављене и на службеном сајту ОХР-а.

Наведено је да ступају на снагу дан пошто буду званично објављене на службеној страници ОХР-а или осам дана након што буду објављене у Службеном гласнику БиХ.

За оне који буду кршили закон о забрани негирања геноцида предвиђена је казна затвора у трајању од три мјесеца до пет година.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 18:36