/ - SHUTTERSTOCK
11/10/2024 u 22:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ustavni sud BiH suspendovao dio nastavnog plana RS koji veliča osuđene za ratne zločine

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je na vanrednoj sjednici donio privremenu mjeru o stavjanju van snage člana Pravilnika o nastavnom programu za osnovno obrazovanje u Republici Srpskoj, kojim se veličaju osobe osuđene za ratne zločine.

Ustavni sud BiH je stavio van snage dio nastavnog programa istorije za deveti razred, koji se odnosi na poglavlje „Republika Srpska i Odbrambeno-otadžbinski rat“.

Odlučeno je da ova odluka stupa na snagu odmah i da bude na snazi do donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH;o zahtjevu, koji je podnijelo 13 poslanika u Predstavničkomg domu BiH.

U dijelu nastavnog programa za predmet istorija za deveti razred van snage su stavljeni djelovi u kojima se kao „heroji rata“ pominju Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Momir Talić, koje je Haški tribunal osudio za genocid i ratne zločine u BiH.

Obrazlažući svoju odluku, Ustavni sud je, između ostalog, istakao da bi sprovođenje osporenog dijela nastavnog plana „imalo ozbiljne i neotklonjive štetne posledice koje se ogledaju u postojanju opasnosti od eventualnog prouzrokovanja dalje segregacije i podjele među učenicima različitih etničkih zajednica, kao i povećanja osjećaja isključenosti i marginalizacije učenika iz drugih etničkih zajednica, što bi moglo stvoriti atmosferu diskriminacije”.

Navedeno je da je nastava u RS već počela i da je neminovno da će se i osporeni dio nastavnog plana primjenjivati, ocijenivši da dalje primjena „može potencijalno ugroziti ljudska prava učenika i nanijeti im znatnu štetu, koja se neće moći retroaktivno popraviti“.

- Stoga je Ustavni sud ocijenio da je donošenje privremene mjere u interesu stranaka i pravilnog vođenja postupka - saopšteno je iz ovog suda.

Ustavni sud je još naveo da odluka o privremenoj mjeri ne prejudicira odluku o meritumu zahtjeva.

Ratku Mladiću otkazali bubrezi, Hag odbio liječenje u Srbiji

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. oktobar 2024 22:35