фото: Принтскрин / - фото: Принтскрин
17/12/2021 u 21:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Хрватски посланик у ЕП о литијуму: Вучић је конобар, а Србија је шведски сто

Он је за говорницом рекао да је „за Србију планирано чак шест нових термоелектрана док се свуда по Европи гасе“

Хрватски независни посланик у Европском парламенту Иван Вилибор Синчић имао је врло занимљиво излагање које се односило на Србију, односно на планирану експлоатацију литијума у плодној долини Јадра.

Некадашњи кандидат Живог зида за предсједника Хрватске, уједно и најмлађи кандидат у историји ове земље, је у свом говору отворено оптужио Европску унију и Кину да воде неоколонијалну политику и да свјесно отимају и еколошки уништавају земље попут Србије, Босне или Албаније.

– Рудници литија предвиђени су на 20 локација у Србији, а кључна је долина Јадра која има 18.000 становника са истакнутом пољопривредом. И потврђује тужну неоколонијалну стварност Европе и Кине. Код недавне посјете Ангеле Меркел свом страначком колеги из ЕПП-а Вучићу, он је био конобар, а Србија шведски сто. Меркел изјављује како је Европа јако заинтересована за српски литијум. Зашто Европа није заинтересована за свој литиј, пошто су највеће резерве у Њемачкој и Чешкој? – упитао је Синчић, а затим додатно уперио прстом на европске силе и њихове профитерске намјере.

– Зато што се слиједи неоколонијални концепт гдје добит и оно што ваља иде у средиште, а загађење иде на периферију. Замислите да је испод плантажа вина око Бордоа нађен литијум, би ли Французи разговарали о расељавању народа који тамо живи?

Да је нађен у Тоскани? Да је нађен у долини Рајне? Наравно да не би. Није прихватљиво да земље периферије, биле чланице Европе или не, буду депонија да би се неко возио електричним аутомобилима – казао је тридесетједногодишњи хрватски посланик у парламенту ЕУ.

Он је за говорницом рекао да је „за Србију планирано чак шест нових термоелектрана док се свуда по Европи гасе“.

– То што је у Европи забрањено, кад је у питању животна средина и околиш, не може бити дозвољено у Србији, Босни или пак Албанији која исто има налазишта литија и коју је Меркел посјетила одмах након посјета Београду – закључио је у дијелу говора који се појавио на интернету.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. septembar 2024 07:40