Са Свечане академије / - принтскрин
08/01/2022 u 19:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Република Српска прославља 30 година постојања: Свечана академија у Бањалуци

Цвијановић је истакла да је 9. јануар дан побједе Републике Српске, и рекла да је управо у младости која слави свој дан сигурност да ће се овај дан обиљежавати и у будућности

Република Српска данас и сјутра обиљежава 30 година од свог постојања. Свечана академија је почела у 18 часова.

Свечани дефиле биће уприличен сјутра.

На почетку академије гостима се обратио српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, а један дио његовог говора посебно је привукао пажњу.

- Драги пријатељи из Србије, поштовани амбасадоре Руске Федерације, представниче амбасаде Кине... Њих смо позвали, друге нисмо ни звали - рекао је Додик, што је поздрављено аплаузом.

Обраћање предсједнице Жељке Цвијановић

- Данас са поносом обиљежавамо наших првих 30 година, и преданог рада на очувању Републике Српске - рекла је Цвијановићева на почетку обраћања.

Она је истакла да је 9. јануар дан побједе Републике Српске, и рекла да је управо у младости која слави свој дан сигурност да ће се овај дан обиљежавати и у будућности.

image

Жељка Цвијановић

- принтскрин

- Ово је дан када се са посебним пијететом сјећамо оних који су дали свој живот за Републику Српску и одбрану својих огњишта и породица. Захваљујући њиховој жртви опстали смо у немогућим околностима, на мети великих сила којима смо послужили као погодна мета - рекла је Цвијановићева.

Предсједница РС је рекла да се морамо за Српску борити и у миру, и да је поносна на све што је постигнуто у претходне три деценије.

- И претходну годину су обиљежили притисци, као и пандемија корона вируса, али сваке године Српска изгледа све љепше, и упркост тешким временима нисмо се зауставили на путу напретка. За наш даљи развој потребни су нам мир и стабилност, али нажалост многи и даље не одустају од удара на Републику Српску и прекрајање граница - истиче предсједница.

Жељка Цвијановић је рекла да неће прихватити притиске из Сарајева, и рекла је да има све више људи који схватају да ситуација у БиХ није црно-бијела, али да су сви који виде право стање ствари на мети напада.

- БиХ је неуспјешна, и то је на штету свих нас, али Република Српска не сноси одговорност за то. Држава која је играчка других не може бити успјешна, и ни хиљаде наручених галамџија је неће учинити успјешном - истиче Цвијановићева.

Она је подсјетила на корист коју би Бањалука имала од регионалног повезивања, чему главну кочницу представљају људи из Сарајева.

Подсјећање на почетак рата

Пригодним програмом и кратким играним филмовима присутнима је дочарана атмосфера пред сам почетак рата у БиХ, кроз судбину две породице и њихове дјеце.

Минут ћутања за пале борце

Послије интонације химни Републике Српске и Србије, сви у сали су устали и одали пошту палим борцима минутом ћутања, након чега је црквени хор запјевао пјесму за упокојене "Вјечнаја памјат".

- Нека је вјечна част свим палима, на чијим гробовима почива наша слобода - зачуло се са бине.

Програм почео химнама

Свечана академија је почела поздравном поруком патријарху Порфирију, премијерки Ани Брнабић, државном врху Републике Српске и Србије и свим гостима.

Након поздравне поруке салом у Бањалуци се заорила химна "Моја Република", након чега се чула и химна Србије "Боже правде".

Ана Брнабић: Брину ме изазови са којима се суочава руководсво РС

Као предсједница Владе земље која је гарант Дејтонског споразума, брину ме изазови са којима се суочава вођство Републике Српске.

- Посебно ме забрињавају санкције које су САД увеле Милораду Додику. Чињеница је да санкције никада нису биле рјешење за било какве проблеме.

Подсјетићу на ријечи предсједника Вучића: "Република Србија никада неће спроводити санкције против припадника свог народа и представника српског народа у Републици Српској" - казала је предсједница Србије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 19:07