СДП, Главни одбор / - СДП
04/06/2022 u 10:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СДП је гарант европске будућности грађанске Црне Горе

СДП је својим досљедним политичким дјеловањем значајно допринио остваривању стратешких резултата - заокруживања државне независности, позиционирања Црне Горе у окружење најразвијенијих земаља данашњице, као и успостављања грађанске и секуларне државе

Социјалдемократска партија Црне Горе је поводом 3. јуна – Дана партије одржала свечану сједницу Главног одбора партије којој су присуствовали и чланови Савјета СДП.

Како су саопштили, на сједници Главног одбора је закључено да је СДП у својих преко три деценије постојања својим досљедним политичким дјеловањем значајно допринио остваривању стратешких резултата - заокруживања државне независности, позиционирања Црне Горе у окружење најразвијенијих земаља данашњице (ЕУ и НАТО), као и успостављања грађанске и секуларне државе која почива на вриједностима антифашизма.

- Констатовано је да је СДП својим активним политичким ангажманом од посљедњих парламентарних избора значајно допринио промјени политичке реалности и паду клеронационалистичке владе, која је својим дјеловањем довела у питање кључне одреднице државне политике и тиме учинила штету државним интересима.

Формирање нове владе и важно учешће СДП у њој би, уз постојећу међународну подршку, могло да резултира позитивним промјенама, санирању учињене штете, обнови интензивног кретања Црне Горе у ЕУ интеграцијама и повратку кредибилитета поузданог НАТО савезника - наводи се у саопштењу.

Главни одбор је констатовао да нова влада мора приоритетно да се бави питањима реформи и деблокадом процеса ЕУ интеграција, јачањем грађанског друштва, економско-социјалним темама и снажењем владавине права, посебно кроз досљедну борбу против корупције и организованог криминала.

- Потенцирање тема као што су поједине контроверзне регионалне иницијативе и питање положаја неких вјерских заједница, Црну Гору само може да врати поново уназад. Тако наопако посложени приоритети могу само резултирати помјерањем фокуса са, за грађане, неупоредиво важнијих тема и слабљењем потребне политичке кохезије, а то у коначном пријети да произведе нестабилност и тиме спријечи потребне промјене и реформе.

Грађане Црне Горе интересује да се Влада бави конкретним питањима од којих зависи квалитет њиховог живота, да се унапрјеђују њихова грађанска права, а не да фокус буде бављење положајем вјерских заједница које имају вишак, а не мањак права у овој држави - наводе из СДП-а.

Такође, истичу, како у црногорском парламенту постоји, макар декларативно, консензус о ЕУ интеграцијама и реформама потребним за тај процес, за очекивати је да се политичка пажња усмјери на ово питање, умјесто на потенцирање сумњивих и политички мотивисаних регионалних иницијатива које немају подршку ни у Црној Гори, ни у региону, ни на релевантним ЕУ адресама.

- Главни одбор пружа подршку активностима партије и њеним представницима у државним институцијама на даљем профилисању прогресивне и европске политике СДП-а, имајући у виду да једино  таква политика може градити Црну Гору као просперитетно, толерантно и цивилизовано грађанско друштво.

Главни одбор је закључио да велики прилив чланства и, на основу истраживања релевантних агенција, стално јачање рејтинга СДП-а показују исправност политике партије и одлука њеног руководства - наводи се у саопштењу Социјалдемократске партије Црне Горе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 10:46