aleksandar vučić / - KOSOVO ONLAJN
23/09/2024 u 18:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(VIDEO) Vučić: Priština prijeti svima blokirajući slobodnu trgovinu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je, povodom njemačkih prijetnji Pritšini da bi mogla da bude izbačena iz Cefte, ukoliko ne dozvoli slobodan protok srpske robe, izjavio da Njemačka ne prijeti Albancima, već oni prijete svima time što ne žele da omoguće slobodnu trgovinu.

Vučić u Njujorku: Mir važniji od svega, Srbija nije spremna da žrtvuje svoje tradicionalne vrijednosti

Poručio je i da se nastavljaju pripreme za njegovo sutrašnje obraćanje u Generalnoj Skupštini UN gdje će iznijeti stav o Kosovu, piše Kosovo onlajn.

- Njemačka ne prijeti Albancima, ne prijeti im niko. Albanci iz Prištine prijete svima time što ne žele slobodan protok robe, usluga, kapitala i ljudi. Vidjećemo kako će se to dalje odvijati- rekao je Vučić novinarima u Njujorku.

Vučić je rekao da nastavlja sa pripremama za sutrašnje obraćanje u Generalnoj Skupštini UN i da će sutra iznijeti svoj stav o Kosovu, pred cijelim svijetom.

- Očekujte da će Turska sada da kaže, ’hajde da kako smo priznali Kosovo, priznamo i sjeverni Kipar. Pandorina kutija nije otvorena 2022. godine, već je otvorena 1999. i 2008. Tada su obje kutije koje nisu smjele da budu otvorene, otvorene. I da bombardujete i vršite agresiju na jednu zemlju, da upotrebljavate veliku silu i oružje, bez dozvole Savjeta bezbjednosti UN, da kršite međunarodne pravne norme prihvatajući secesiju dijela teritorije suverene i međunarodno priznate države, članice UN i osnivača UN. I kada ste uradili obje te stvari šta onda očekujete u budućnosti?- upitao je Vučić.

Pojašnjava da je srpski narod uvrijeđen kada se govori o teritorijalnom integritetu Ukrajine, iako ga Srbija podržava.

- Kada dođete iz zemalja koje ne podržavaju teritorijalni integritet Srbije i pričaju o pravu i pravilima i teritorijalnom integritetu Ukrajine, onda se čudite zašto ste izazvali ljutnju i bijes kod običnih ljudi u Srbiji- kazao je on.

Ocijenio je da je poražavajuće što „veliki mogu sve“ dok „mali“ nemaju nikakva prava.

- Bez obzira na sve, mir je potrebniji nego ikad, ali velike sile često uz riječ ’mir’ dodaju i ’ali da naša strana pobjedi’, vodeći se isključivo sopstvenim interesima- ukazao je Vučić.

Vučić je prenio da je sa predsjednikom Kipra Nikosom Hristodulidisom imao prijateljski sastanak, te da je njegov kiparski kolega bio naročito zainteresovan za rešavanje problema Kosova.

- Objasnili smo mu i rekli kakva je situacija, predali smo mu paket mjera koje Srbija preduzima- rekao je Vučić.

Dodao je da su razgovarali i o EU putu Srbije, te o bilateralnoj saradnji u svim oblastima.

- Razgovarali smo da zajednički koristimo prostorije naših ambasada na afričkom kontinentu, kako bismo imali veću pokrivenost- rekao je Vučić.

Kazao je da je imao ozbiljan razgovor i sa kenijskim predsjednikom, čiju posjetu Beogradu uskoro očekuje, što će, dodaje, zemlji donijeti povećanje upliva na afričkom kontinentu.

Vučić je rekao i da je imao sadržajan razgovor sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
23. septembar 2024 18:35