Зоран Заев / - РТС
01/11/2021 u 21:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Владајућа већина у Сјеверној Македонији не прихвата оставку Заева

Након састанка Заев није разговарао са медијима

Странке владајуће коалиције у Сјеверној Македонији не прихватају оставку премијера те државе Зорана Заева, коју је објавио у недјељу након пораза његове странке Социјалдемократског савеза (СДСМ) на локалним изборима.

Челници Демократске уније за интеграцију (ДУИ), Покрета БЕСА, ДПА и других мањих македонских странака рекли су након састанка одржаног данас поподне да влада мора по сваку цијену да настави да ради на реформама, укључујући отворени спор са Бугарском и интеграције у Европску унију.

Они су поручили да је већина стабилна и да нема потребе ићи на пријевремене парламентарне изборе, преноси Радио Слободна Европа.

Потпредсједник Владе Сјеверне Македоније Артан Груби казао је да су заједно једногласно дали подршку парламентарној већини и Владином програму за наставак досадашње политике, посебно у погледу европских интеграција, реформи, сигурности.

 - Премијера Заева смо увјерили да ми, остали партнери, смо једногласни у подршци владиним политикама - рекао је Груби, који је организацијски секретар ДУИ.

Након састанка Заев није разговарао са медијима.

Нјегова странка Социјалдемократски савез доживјела је велики пораз од опозиционе ВМРО ДПМНЕ у два круга избора 17. октобра и у недјељу.

Према подацима Државне изборне комисије, ВМРО ДПМНЕ освојио је 41 општину од укупно 80 у Сјеверној Македонији, као и Скопље као засебну јединицу локалне самоуправе.

СДСМ је освојио 16 општина, ДУИ десет, Покрет БЕСА двије, Савез за Албанце такође двије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 14:00